Lidem v ostravských ubytovnách hrozí, že přijdou o sociální dávky

Celkem 90 lidem, kteří bydlí v ostravských ubytovnách, hrozí, že přijdou o sociální dávky. Některé ubytovny totiž fungují v rozporu se zákonem, protože jsou registrované například jako kanceláře. Do sporu se podle ČRo vložila také vládní Agentura pro sociální začleňování.


Agentura kritizuje centrální městský obvod, že se nesnaží pomoci lidem, kteří bydlí v nevyhovujících podmínkách. Tam, kde ubytovna není legální, není možné vyplácet státní příspěvek na bydlení. Přitom už teď mnozí lidé přežívají na hranici bídy. A většinou mají strach.

Desítkám nejvíce postižených nemůžeme přidělit běžné obecní byty, říká místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Tomáš Kuřec z ČSSD. Kritiku vládní agentury odmítá.

„My máme zásady, že prostě dlužníkům byty nepřidělujeme. Když už dluží z předchozího bydlení v našich bytech, které už třeba vybydleli a dát jim obecní byty? To je úplný holý nesmysl,“ uvedl Kuřec.

Helena Jedináková ze sdružení Vzájemné soužití už dlouho varuje před tím, že ubytovny jsou časovanou náloží. A čekáním na sociální bouři. Má v ruce jednoduchá čísla.

„Za pokoj 4 krát 5 metrů čtverečních, kde bydlí osmičlenná rodina, stát jim doplácí 14 tisíc úplně klidně. Takže ti majitelé velmi bohatnou. A vlastně státní peníze, co my platíme všichni z našich daní, potom jde do rukou těch soukromníků,“ řekla Jedináková.

Zmiňovaným zhruba 90 lidem ze sociálně slabých rodin skutečně hrozí, že nebudou mít co dát majitelům ubytoven.

reportáž ČRo zaznamenala invArena

1 komentář

  1. O tom, že pronajímatelé zneužívají příspěvky na bydlení a účtují si nehorázmné nájmy za zdevastované byty v zchátralých ubytovnách se ví roky a přesto stát s tím dosud nic neudělal, přestože to jsou jeho peníze. Komupak z politiků asi tento stav vyhovuje? Nejsou snad oni sami přes nastrčené osoby majiteli takových ubytoven pro sociálně slabé?

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.