Krvácí vám dáseň? Vyrazte k zubaři

Paradentóze předchází zánět dásní. Projeví se to krvácením třeba při čištění zubů. Nemoc zvaná parodontitida (lidově paradentóza) patří spolu se zubním kazem k nejčastějšímu onemocnění zubů.

Jde o zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubu, který je tvořen povrchem kořene zubu, kostí a vazivovými vlákny spojujícími zub s kostí a dásní. Výsledkem neléčené paradentózy může být ubývání kostí, které je nevratné.
Paradentóze přitom předchází jiné onemocnění – zánět dásní neboli gingivitida, kterou provází zduření dásně a krvácení. Zánět dásní je většinou vyvolán bakteriemi obsaženými v plaku.
Při zánětu dásně se neodhalují krčky a kořeny, to už bývá projev paradentózy. Při zánětu je dáseň nateklá a krvácí. Pozdní stádia zánětu jsou už nevratná a pokud nezasáhne doktor, přechází v paradentózu. Příznakem paradentózy je zmíněné odhalování krčků a kořenů. Ve spolupráci s lékařem lze tento úbytek kosti zpomalit nebo výjimečně zastavit.

V pozdějších stadiích zánětu dásně, který je typický plíživým odhalováním krčků a kořenů, nastávají změny závěsného aparátu zubu. V pozdních fázích přechází chronický zánět dásní v paradentózu. To již nejde stav dásně vrátit do původního stavu bez zásahu lékaře.

A jak se paradentóze bránit? „Nejlepší je samozřejmě prevence, která spočívá v důkladném čištění zubů jemným kartáčkem s hustými vlákny včetně čištění mezizubních prostor. Při vzniku paradentózy už domácí čištění zubů nestačí, a proto je nutné vyhledat specialisty – parodontologa, případně dentální hygienistku. Ti vyčistí prostory dostatečně hluboko i pod dásní. Při dobré spolupráci pacienta se pak stav dásní při dalších kontrolách udržuje.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.