Vyučují na webu i seniory

ilustrační foto: Flickr.com

Zatímco internetová encyklopedie Wikipedie je pro mnohé uživatele internetu samozřejmá příručka v každodenní činnosti, málo známá Khanova škola vedle ní paběrkuje. Přitom se nejedná o příručku s nashromážděnými vědomostmi, ale o vzdělávací web, který za užití moderních pedagogických metod vyučuje přímo z obrazovky počítače.

Khanova škola je poměrně unikátní český projekt, který vznikl z nadšení několika jedinců. Kořeny má ale v americkém Bostonu. Absolvent tamního Massachusettského technologického institutu a Harvardovy univerzity Salman Khan začal v roce 2004 na dálku doučovat svou sestřenici matematiku.
S žádostí o pomoc ho ale oslovili další příbuzní, a tak jej napadlo ukládat videolekce na YouTube. O dva roky později založil internetovou Khan Academy, kde jsou všechna videa nashromážděna, a díky sponzorům, jako je třeba Bill Gates, začal obsah webu rozšiřovat.

Nyní je na webu Khanacademy. org k mání přes 4000 výukových videí z oblasti matematiky, fyziky, chemie, historie, zdravotnictví a lékařství, finančnictví, ekonomie, biologie, astronomie, kosmologie a dalších. Stránky navštěvuje měsíčně 10 miliónů uživatelů z celého světa, z toho 200 tisíc učitelů.

Čeští nadšenci s Markétou Matějíčkovou v čele se rozhodli, že podobný web v češtině by mohl být prospěšný i u nás.
„Myslíme, že v České republice chybějí alternativní metody vzdělávání, které by dokázaly nadchnout děti pro vědění. Pokud se nám to nepodaří již na základní škole, tak už je většinou příliš pozdě,“ uvádí Khanova škola na svých stránkách.
Projekt odstartoval díky odhodlání dobrovolníků, s podporou Khan Academy a sponzorů a už má na svých stránkách Khanovaskola. cz přes tisíc videí z matematiky, fyziky a třeba i dějepisu a medicíny.

Nejpopulárnější videa jsou z matematiky, která je zatím i nejvíce zpracovaným tématem, a to od nejnižší po vysokoškolskou úroveň. Ostatní předměty jsou většinou na středoškolské úrovni.
Dnes Khanovu školu využívají především děti ze základních škol a jejich rodiče. Přibývá uživatelů také z řad seniorů a učitelů. Právě učitelé mohou Khanovu školu ocenit jako ozvláštnění výuky, ale také třeba mohou studentům zadat za domácí úkol podívat se na určité video. Navíc lze na webu zadávat cvičení a kontrolovat, s jakou úspěšností jednotliví žáci úkoly plní.
Projekt plní i širší společenskou roli. Spojuje rodiče, děti a učitele. Díky Khan Academy studenti všech věkových kategorií přebírají odpovědnost za vlastní vzdělávání. V mnoha zemích světa se vytvořila komunita dobrovolných překladatelů a díky Khan Academy si lidé uvědomují, že studovat lze kdykoli, odkudkoli, zdarma.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.