Vynálezci pomáhají hendikepovaným

ilustrační foto: stockvault.net

Nejlepším nápadem letoška je mobilní aplikace pro nevidomé BlindShell. Za číslo jedna jej považuje odborná porota soutěže Nápad roku. Na handicapované míří i další z letošních nápadů. Sociální síť Disway, která mapuje bezbariérová turistická místa pro lidi s různými druhy handicapů.

reportáž ČT 24

Jen v Česku jich žije zhruba 100 tisíc, ve světě pak desítky milionů. Zrakově postižení musí téměř výhradně používat klasické telefony s tlačítky, které toho ale umí zlomek, co moderní SmartPhone. BlindShel je jednou z cest, jak mohou moderní technologii ovládnout.

Petr SVOBODNÍK, autor BlindShell:
Po odemčení telefonu vlastně aplikace řekne, kde se nacházím a já mohu jednoduchými doteky, kdy se dotýkám víc do pravé části krátce, se pohybuji v nějakém seznamu na nějakou další položku. Dalším prstem, kdy se dotýkám víc vlevo, tak se vlastně pohybuji zpět.

Už teď má aplikace desítky uživatelů. Nejstaršímu z nich je 75 let. Na handicapované míří i další z letošních nápadů. Sociální síť Disway, která mapuje bezbariérová turistická místa pro lidi s různými druhy handicapů.

Jiří MAULE, projektový manažer, Disway:
Míst je přístupný pro některé handicapy, ale pro ty těžší handicapy už tolik přístupný nejsou.

V současné době je v Disway zaneseno přes 2 tisíce míst a brzo chce expandovat za hranice. Globální ambice má i další z letošních finalistů. Virtuální realita, která slouží jako výuková pomůcka prostřední školy. S nimi cílí mladí podnikatelé hlavně na Spojené státy a Velkou Británii.

Karel HULEC, výkonný ředitel, VR Union:
My je přeneseme tady tím zařízením úplně někam jinam. Je tam nějaký virtuální svět do Států nebo do nějakého krásného prostředí, kde vlastně oni se chtějí učit a vidí to tam, mohou si na to sáhnout vlastně těma rukama 1:1. Mají tam ty ruce, mohou interreagovat. A mají tam i toho svého profesora.

A ve škole začal i projekt Young Real Art. Na Akademii umění je před 15 lety parta budoucích umělců řešila, jak se uživit. Své obrazy dostat k případným kupcům.

Jana LAŠTOVKA, umělecká ředitelka Young Real Art:
Řešila jsem tady nejen já, ale mí spolužáci, co jednou budeme dělat, až ukončíme školu. Takže jsem tento projekt chtěla řešit formou papírových portfolií a ty jsem nabízela přes mé kamarády architekty, ale to vůbec nefungovalo.

Myšlenku Jana resuscitovala jako elektronický obchod, který má nízké náklady a nezvedá tak zbytečně cenu obrazu. Své místo v něm už má přes 50 studentů nebo čerstvých absolventů uměleckých vysokých škol. Jiní v něm prodávat nesmějí. Pavel Cyprich, Česká televize.

Autor Nápadu roku 2014 Petr Svobodník je teď naším hostem, vítám vás u nás. Jak jste přišel na nápad – mobilní aplikace pro nevidomé?

Petr SVOBODNÍK, vítěz soutěže Nápad roku 2014:
Ono vlastně první myšlenkou byly už tři roky nazpátek,kdy jsme se potkávali s těmi uživateli a už jsme zjišťovali, že je něco v nepořádku, že oni pořád používali ty staré telefony a nechtějí používat ty nové. Tak jsme zjišťovali, v čem je ten problém, a proto jsme se rozhodli vytvořit tenhle projekt.

Jaké bylo začít podnikat, co vás k tomu vedlo?

Asi byla motivace, vlastně když má někdo nápad, tak chce jít za ním a když bude úspěšný, tak zase to dá motivaci dalším lidem, čili asi ta primární byla vlastně ta motivace.

Čili řekněme, že první nebylo – chci být podnikatel, chci se nějakým způsobem zaměstnat, ale první byl onen nápad, jak těžké tedy je začít s jeho realizací?

Ono třeba v IT je to trochu jednodušší, kdy vám vlastně stačí notebook a můžete začít něco vytvářet, takže začít bylo určitě snazší než se zdá a když je opravdu to dotáhnout do toho stavu, kdy už můžete jít ven s tím nápadem.

Vy jste se kvůli tomu, možná k kvůli tomu předpokládám, přihlásil do soutěže Nápad roku. Co si od toho slibujete?

Hlavně je to ta zkušenost, kdy jsem získal a je to vlastně potvrzení toho, že ten nápad má smysl, je pořád smysl za tím jít, stát se úspěšným, pokud v tom nejlepším případě a vlastně třeba získání investora, aby vlastně pomohl tomu projektu akcelerovat, to je asi to nejdůležitější.

S čím tedy bojuje takový mladí začínající podnikatel. Je to možná nejistota, neznalost toho prostředí toho, jak to chodí anebo jsou větším problémem finance, i když jak jste zmínil, právě v oboru IT finance ty nejsou tak zásadní na začátku.

Ono je vlastně první asi ta neznalost toho prostředí. Člověk neví, do čeho jde a zase na druhou stranu je malý, tak může si trošku zariskovat, takže pokud zariskuje, může to vyjít, nemůže, pokud to nevyjde, tak se z toho poučí, pokud to vyjde, tak samozřejmě je to lepší.

Vy jste musel projít pohovory se zkušenými podnikateli a investory. Nachytali vás na něčem? Co jste zjistil, že třeba možná děláte špatně a v čem se musíte naučit fungovat jako podnikatel líp?

Mně překvapovalo, že to šlo docela hladce, že když jsme jim ukázali tu technologii, tak byly z toho většinou ohromeni a co spíš bylo, takový ten oříšek byla ta koncová distribuce těm uživatelům. Máme vlastně několik kanálů, kterými to chceme distribuovat, takže tam nejsme ještě úplně rozhodnuti, jakým směrem jít.

Když se podíváme, celkově na to, co vás na podnikání láká nebo co vás na něm odrazuje, co by to bylo na obou stranách?

Co na něm láká určitě je to, že pokud se stanete úspěšnými, tak vlastně můžete prakticky se stát a může být za vodou a ta druhá věc, to už asi nic.

Tak hodně štěstí a díky

ilustrační foto: stockvault.net

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.