Záchranka před prázdninami apeluje na rodiče nejmenších dětí

ilustrační foto: C\'est moi! Flickr

Záchranná služba hlavního města Prahy tentokrát před prázdninami apeluje především na rodiče těch nejmenších dětí, aby na své potomky dávali větší pozor a zvažovali výběr případného hlídání.

 

Ve věkové skupině před nástupem do mateřské školy se totiž počet úrazů v metropoli v loňském roce zvýšil, zatímco u starších dětí došlo k poklesu. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

U dětí mladších tří let by rodiče podle něj měli věnovat zvýšenou pozornost tomu, co dělají, jak se chovají a kam lezou. „Měli by také zvážit, kdo se o děti stará, jestli je ten dozor dostatečný. Jestli to třeba babička s dědečkem zvládnou, obzvlášť když jde o dítě hyperaktivní,“ řekl.

Počet vážných úrazů u takto malých dětí roste s jednou výjimkou trvale od roku 2009. Zatímco před pěti lety jich záchranáři zaznamenali 146, loni to bylo 183. Žádný kojenec či batolete v důsledku těchto úrazů však nezemřel, vyplývá ze statistik.

Loni záchranná služba během července a srpna ošetřila 1038 dětí. „Ve srovnání s rokem předchozím došlo k pozitivnímu poklesu o deset zraněných dětí,“ uvedli její zástupci. Nejčastější příčinou úrazů bývají sportovní aktivity. V posledních letech výrazně roste počet zranění následkem pádů z výšky, z osmi v roce 2009 na loňských 75. Asi čtyři desítky dětí loni skončily ve vinohradské nemocnici kvůli popálení či opaření. Šest dětí se v létě 2013 topilo, především v zahradních bazénech.

Během prázdninových měsíců mívá pražská záchranná služba zhruba stejně výjezdů jako v průběhu celého roku, uvedl Schwarz. „Praha se sice vylidní, ale zároveň se zahltí turisty. Proto také výrazně neomezujeme provoz, jen do té míry, co musíme kvůli dovoleným našich zaměstnanců,“ doplnil ředitel.

ilustrační foto: C\’est moi! Flickr

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.