V horku je nutno dostatečně pít, hrozí úpal a úžeh

ilustrační foto: rileyroxx / Flickr.com

V horku jsou kvůli nedostatku tekutin více ohroženi senioři a děti. Hrozí úpal a úžeh. Stoupají zdravotní rizika také u kardiaků a diabetiků, řekl primář interního oddělení Nemocnice Na Homolce Milan Čech.

Radí v horku vypít během dne v menších dávkách alespoň tři litry tekutin, hlavně v neperlivých minerálkách, aby se doplnily minerály. Perlivé nápoje sice lépe zaženou pocit žízně, člověk pak ale méně pije a celkové množství vypitých tekutin může být nedostatečné.
„V horku je také nutno omezit pobyt na slunci a plánovat větší fyzickou aktivitu jen na ranní a podvečerní hodiny, kdy je chladněji,“ připomněl.

Úpal je nemoc z přehřátí, nemusí být důsledkem vlivu přímých slunečních paprsků. Postačuje horké, dusné počasí s vysokou vlhkostí vzduchu. Projevuje se slabostí, nejistou chůzí, mdlobami, člověk se přestane potit, má horkou a suchou kůži. Typicky se to stává v přeplněných dopravních prostředcích. Pomáhá uložit postiženého na chladné místo s nohama vyvýšenýma, uvolnit mu oděv a otírat pokožku chladnou vodou.

Úžeh vzniká při pobytu na přímém slunci, zejména s nekrytou hlavou. Větší riziko mají lidé se světlou pletí. Pokožka na slunci zrudne, může se spálit, někdy se objeví i puchýře. Postiženého bolí hlava, zvrací, má mžitky před očima. První pomoc je stejná jako u úpalu.

Horké počasí podle primáře představuje značnou zátěž zejména pro cévní systém. Tělo ve snaze udržet tělesnou teplotu v mezích normy reaguje na horko roztažením periferních cév. Srdce musí vynaložit větší úsilí na zachování přiměřeného krevního tlaku, což ho extrémně zatěžuje.
Kardiaci často užívají močopudné léky, což s nedostatečným pitným režimem umocňuje ztrátu tekutin. Dehydratace může zhoršit činnost ledvin.
Diabetici, zejména léčení inzulínem, by měli podle primáře věnovat zvýšenou pozornost pravidelné a dostatečné stravě. Pokud kvůli horku snědí méně než obvykle, musejí si upravit dávky inzulínu. Pokud to neudělají, vystavují se riziku, že jim příliš klesne hladina cukru v krvi a postihnou je zdravotní obtíže. V horku musejí diabetici věnovat zvýšenou pozornost také skladování inzulínových per a jejich náplní. Vysoké teploty inzulín ničí, po aplikaci závadného inzulínu může pacient skončit v nemocnici.

ilustrační foto: rileyroxx / Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.