Na extrémní horka umírají nemocni na srdce a cévy

Extrémní horka podle primáře kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesora Petra Neužila zvyšují počty úmrtí na nemoci srdce a cév. Vysokou zátěž znamenají hlavně pro kardiaky, kteří by v horku měli dodržovat některá doporučení…

Aktuální zdravotní stav by kardiaci vždy měli probrat se svým lékařem, který jim doporučí, zda plánované aktivity jsou pro ně aktuálně vhodné.

Neužil uvedl, že tělo se vyrovnává s vysokými teplotami řadou regulačních mechanismů – rozšíření cév teplem hlavně v kůži způsobí odvod energie, současně se člověk více potí, tělo ztrácí vodu a s potem i některé minerální látky, které jsou důležité pro správnou funkci srdce a cév.

„Ztráta vody způsobí snížení objemu cirkulující krve, pokles krevního tlaku a nastartuje další kompenzační mechanismy, jako zvýšení srdeční činnosti či zesílení stahů srdečního svalu,“ upřesnil.

Zdravý člověk zvládá tyto regulační pochody bez problémů. Naproti tomu u pacienta s ischemickou chorobou srdeční způsobí klesající průtok krve srdečními tepnami nedostatečné okysličení srdečního svalu. Následkem je vznik anginy pectoris nebo její zhoršení. Projeví se typickou bolestí na prsou, v extrémních případech infarktem.

Tropická vedra jsou podle Neužila problémem i pro nemocné s vysokým tlakem. Horkem se cévy rozšíří, což spolu s odvodněním může vést k výraznému poklesu tlaku s nedokrevností mozku. Hrozí také srdeční selhání a poruchy srdečního rytmu.

Pacienti by se měli poradit se svým lékařem o užívání léků. Se slunečním zářením reaguje nevhodně účinná látka amiodarone, kterou se léčí srdeční arytmie. Působení léků ovlivní strava, v létě jedí lidé více zeleniny, což mění účinnost přípravků na krevní srážlivost, jako je warfarin.

Kardiaci by se podle Neužila měli v horku šetřit, vyhnout se těžší fyzické zátěži. Na slunci by se neměli zdržovat v poledním žáru. Volit by měli vhodné pohybové aktivity jako turistiku či relaxační plavání. Při sportu by si měli hlídat tepovou frekvenci, neměla by přesáhnout 75 procent maximální tepové frekvence.

V horku by měli věnovat pozornost pitnému režimu, Neužil radí vypít tři až čtyři litry tekutin denně, střídat vodu, ovocné čaje, minerálky a nepít sladké limonády, džusy a kolové nápoje.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.