Klokánky jsou v ohrožení…

Šestici Klokánků pro ohrožené děti hrozí na konci roku uzavření. Může za to novela zákona o ochraně dětí, která omezuje jejich počet v Klokáncích na dvacet osm.

TV Barrandov – reportáž
Problém je hlavě financování. Zařízení s vyšší kapacitou totiž dostanou nižší příspěvky a nebudou mít na nájem, energie, ani platy zaměstnanců.
Klokánky s kapacitou vyšší než dvacet osm dětí dostaly po loňské změně zákona výjimku, aby mohly dál fungovat, jenže ta brzy skončí.

Marie VODIČKOVÁ, předsedkyně Fondu ohrožených dětí:
Máme vlastně výjimku jenom do konce roku s tím, že další už tedy, s další už nemáme počítat no.

redaktor:
Problém jsou peníze. Zařízení s vyšší kapacitou dostanou nižší státní příspěvky, což znemožní jejich fungování.

Marie VODIČKOVÁ,:
Právě to hrozí u šesti Klokánků, které mají větší kapacitu než dvacet osm, děti na dlouhodobých propustkách, takže tam zůstane minimum dětí a z toho se to nedá vůbec financovat.

redaktor:
Štěrboholský Klokánek v současnosti pečuje celkem o 38 dětí. Jenže teď to vypadá, že od nového roku se o ně možná nebude moci postarat.

Jan VANĚK, vedoucí Klokánku Praha – Štěrboholy:
Už jenom to, že se vlastně do kapacity zařízení počítají děti, který tu fyzicky nejsou, trošku si připadáme jako v nějaký kouzelnický hře.

redaktor:
Klokánek má na dlouhodobých propustkách, tedy třeba v pěstounské péči, kde se čeká na rozhodnutí soudu, devatenáct dětí. Na ty příspěvky nedostává, ale ani na jejich místa nemůže přijmout děti jiné. Od leda by tak dostával příspěvky jen na devět dětí.

Jan VANĚK,
Dokážu si představit takový scénář, že 31. 12. 2014 po půlnoci přijede ministerský autobus a odveze děti do dětského domova.

Karla SMETANOVÁ, teta:
Nepřemýšlíme nad tím, jestli skončíme k poslednímu tohoto roku a děti půjdou do ústavky a my půjdeme nevím kam.

Kateřina ŠLESINGEROVÁ, odbor ochrany dětí MPSV:
Pokud si fond požádá o další výjimku ,bude o tom znova rozhodováno ve správním řízení.

redaktor:
Klokánků je v Česku 31. Stát stojí asi o třetinu míň, než ústavní zařízení. Zatímco zde platí stát za dítě 400 tisíc ročně, v Klokánku je to asi 270 tisíc. Při současné kapacitě 560 míst to představuje roční úsporu asi 70 milionů korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.