Týden mobility dal jiný pohled na pohyb ve městě

ilustrační foto: kamaru / Flickr.com

 Letošní Evropský týden mobility nesl motto Naše ulice, naše volba. To, že se po ulicích nepohybují jen auta, přiblížila studentům karlovarských škol mimo jiné akce na Rolavě.

„Jsem sice městský cyklokoordinátor, takže určitě všichni očekávali, že budu mluvit hlavně o kolech. Ale po ulicích se pohybují také lidé s omezeními – vozíčkáři, nevidomí, nebo třeba i maminky s kočárky nebo senioři o holi,“ říká jeden z pořadatelů, karlovarský cyklokoordinátor Libor Šembera.

Proto se rozhodl studentům zprostředkovat zkušenost člověka, pro kterého zvýšený obrubník nebo dva malé schůdky mohou představovat rozdíl mezi cestou a překážkou.

O své zkušenosti se s dětmi podělil Zdeněk Kirch. Vášnivý cyklista utrpěl před pěti lety na kole úraz, po kterém už nikdy nebude chodit.
Přesto se nevzdává, v roce 2010 se dokonce stal prvním vozíčkářem, který se objevil na závodech horských kol a získal titul mistra České republiky na terénním handbiku, kole poháněném rukama. Na rolavské setkání přijel na speciálním sedacím vozíku Segway,jehoposluchačisipak mohli vyzkoušet jízdu na klasickém, stojacím segwayi.

„Chtěli jsme dětem říct především dvě věci: Ať jdete nebo jedete, pořád si uvědomte, že byste měly jednat rozumně, mít přehled o situaci a neriskovat – neštěstí se může stát nejen v autě, ale taky na kole nebo kdyžjdete pěšky. Anejen že Se může stát vám,ale takého můžete zavinit. A tad ruhá věc, spíš k zamyšlení, je: jak se asi cítí člověk, který je sice schopný sportovec, ale přesto limitovaný při svém pohybu ve veřejném prostoru,“ zmiňuje cyklokoordinátor.

„Naši žáci si vyzkoušeli pohybovat se vlastní silou na klasickém vozíku nebo projít překážkovou dráhu poslepu, jen s pomocí bílé hole. Myslím, že si od té chvíle o hodně víc váží svého zdraví, vědí, že není samozřejmé a že neštěstí může být otázkou jediného okamžiku. Pochopili, že lidé s pohybovými či smyslovými omezeními jsou ve skutečnosti velice soběstační, ale přesto někdy mohou potřebovat drobnou pomoc okolí. Probrali jsme základy bezpečného pohybu po městě jako chodci i jako cyklisté, včetně povinné výbavy. Anakonec jsme si vyzkoušeli diskgolf s frisbee,“ komentuje akci pedagožka Andrea Zmijová, která s kolegou Janem Maturou doprovázela čtvrťáky a páťáky ze Základní školy a střední školy Karlovy Vary ve Vančurově ulici.

Letošního setkání na Rolavě se celkem zúčastnilo na 70 dětí ze škol v Truhlářské a Vančurově ulici, ale i z Obchodní akademie v Karlových Varech.
Evropský týden mobility v Karlových Varech přinesl celou řadu zajímavých akcí věnovaných široké veřejnosti, od dětí z mateřských škol po cestující městskou hromadnou dopravou.

ilustrační foto: kamaru / Flickr.com

http://karlovarsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.