Tento týden se po celé ČR konají cvičení paměti i přednášky

V Česku odstartoval Národní týden trénování paměti, lidé se na 247 přednáškách po celé republice naučí třeba způsob, jak si zapamatovat nákupní seznam o 150 položkách. Akci pořádá Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging v rámci celosvětového Týdne uvědomění si mozku.

Do kampaně se zapojila také Akademie věd, která po celý týden pořádá přednášky seznamující s nejnovějšími vědeckými poznatky ve výzkumu tohoto nejsložitějšího lidského orgánu.

„Hlavním cílem je, abych těm lidem, kteří dnes přijdou a kteří mají o sobě pochybnosti, protože přece jen se dnes a denně přesvědčují, že s pamětí už to není žádná velká sláva, tak abych jim dokázala, že mají ještě obrovský mentální potenciál. Jenom si to vlastně nějakým způsobem neuvědomují, protože oni neznají to správné know how a nevědí, jak vlastně ty informace uchopit, aby si je úspěšně zapamatovali,“ řekla před zahájením přednášky organizátorka týdne trénování paměti Danuše Steinová.

Společnost pro trénování paměti se zaměřuje hlavně na seniory, pro něž celoročně pořádá kurzy třeba v městských knihovnách. Ty vedou vyškolení lektoři, kterých je celkově přes 1600. Týden trénování paměti loni navštívilo téměř 6000 lidí.

Steinová na přednášce například během deseti minut naučila skupinu seniorů jak si zapamatovat disciplíny desetiboje, navíc ve správném pořadí. „Základ je naservírovat mozku informace v atraktivní formě,“ popsala. Disciplíny desetiboje si senioři zapamatovávali prostřednictvím částí těla, které daný sport vykonávají.

Na přednášky o fungování mozku a neurovědě si zase zájemci mohou zajít do Akademie věd, kde budou přední čeští experti přednášet například na téma spánek a sny u onemocnění mozku nebo o souvislosti mozku, hladu a jídla.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.