Matka pobírá 800 Kč na péči. Je to v pořádku?

Dotaz: Moje matka chodí o berlích už pár let a není schopná vařit, ani zvládat domácí práce, ani si nenakupuje. Někdy nedojde na wc. Jen sedí doma u televize a nebo ji vozíme po doktorech. Je diabetička, po operaci kyčle. Dál syndrom karpálního tunelu. Má artrózu, sklerózu, alheimera, parkinsona, je obézní, po dvou slabých mrtvicích, vysoký tlak, srdce také nějaká vada. K tomu kožní problémy a bércové vředy. Měsíčně dostává 800 Kč na péči. Je to v pořádku?

Odpověď:
Z popisu zdravotního stavu Vaší matky by se mohlo zdát, že to rozhodně v pořádku není. U příspěvku na péči však nezáleží pouze na zdravotních diagnózách, ale stěžejní pro výši příspěvku je vyhodnocení sociálního šetření, které u Vaší matky provedl sociální pracovník.

Je důležité kolik z deseti základních životních potřeb není Vaše matka schopna zvládat bez pomoci druhé osoby.

Mezi deset základních životních potřeb patří:
mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost.

Příspěvek na péči se přiznává ve čtyřech stupních:
– I. stupeň – lehká závislost – každodenní pomoc nebo dohled z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu při 3 nebo 4 základních životních potřebách (příspěvek ve výši 800, Kč měsíčně)
– II. stupeň – středně těžká závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 5 nebo 6 základních životních potřebách (4.000,/měsíc)
– III. stupeň – těžká závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 7 nebo 8 základních životních potřebách (8.000,/měsíc)
– IV. stupeň – úplná závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 9 nebo 10 základních životních potřebách (12.000,/měsíc)

Jak už bylo výše zmíněno, je zásadní, jak jednotlivé potřeby posoudí sociální pracovník. Zda usoudí například, že když Vaše matka si občas není schopna dojít na WC, tak zda nezvládá výkon fyziologické potřeby. Nebo nezvládá osobní hygienu.

Mnohdy se také stává, že sociální pracovník řekne, že člověk zvládne stravování, protože se nají, kdy mu někdo jídlo „dá až pod nos“, přitom si ho není sám schopen uvařit.

Jediné, co Vám je možno poradit, je abyste si zažádali o zvýšení příspěvku na péči a v případě zamítavého rozhodnutí se neváhali odvolat. Z informací, které uvádíte by se totiž dalo usoudit, že by Vaše matka mohla mít minimálně 4000 korun měsíčně.

Jiří Marek
invArena

 

1 komentář

  1. Dobrý den, můj bratr oslepl jako mladý po úraze na VOJE NSKÝCH STAVBÁCH NA JEDNO OKO. Nikdy od státu nežádal o částečný důchod. Nyní v roce 2005 měl v zaměstnání jako osoba OVČ druhý úraz na zdravém oku, kde mu drát potrhal sítnici a oslepl. Dostával Příspěvek ve výši 2000,-Kč + příspěvek na benzin a krmení vodícího psa, nyní již 3 rok mu byl příspěvek snížen na 800,-Kč, na benzin nedostává nic a to stejné i na krmení vodícího psa. Nyní má další zdravotní problém, krom slepoty, nádor v hlavě, který se nedá dle lékařů operovat, protože je to na špatném místě, kde by po operaci nemusel pohybovat tělem nebo by mohl být i jinak postižený.
    Bydlí 40 km od Brna, potřebuje se často dostat na vyšetření, ale nikdo v okolí ho zadarmo nepoveze a ten směšný příspěvek nestačí ani na to, aby zaplatil pomoc od sousedů, kteří mu občas nakoupí.
    Já se snažím přijet a pomoci, ale mám 57 roků, sehnala jsem si práci jen na zkrácený úvazek a nemám tolik prostředků, abych za bratrem jezdila každý den.
    Proč tak postižený člověk nemá nárok na příspěvek na OA a proč nemůže DŮSTOJNĚ žít?
    Na koho se mám obrátit o pomoc, aby byly uznány bratrovy lepší podmínky a opět mu byly navýšeny příspěvky na pomoc.
    Byla jsem svědkem pracovnice, která mu dala snad 50 otázek na které měl odpovědět a podle odpovědí vyhodnotila výši příspěvku?
    Je pravda, že se dokáže sám obléct když jede do města na kontrolu nebo na nákupy, ale to již ta slečna chytrá nevidí, že mám oblečené tričko naruby, ponožku každou v jiné barvě, místo bot si občas vezme pantofle a jiné. To stejné je i se stravování.
    Já mu navařím , bratr si jídlo snaží ohřát, ale už nikdo nevidí, že se u toho spálí, že mu občas chytne utěrka, že se opaří vodou při obyčejném uvaření čaje nebo kávy, protože musí strčit prst do hrníčku, aby nepřelil vodu , atd…..
    Je to nelidské jednání a měl by se nad tím někdo v tomto státě zamyslet, proč okrádáte o peníze lidi, kteří si to zaslouží a dáváte uřvaným Romům, kterých se každý bojí.

    Může mě někdo vysvětlit, proč můj bratr nedostal od roku 2005 žádný příspěvek na OA, protože jsem s ním byla osobně na úřadě ve Slavkově, kde nám bylo v ten čas řečeno, že nemá na nic nárok???

    A co se musí bratrovi ještě stát, aby měl nárok na důstojné stáří???

    Děkuji za odpověď a radu

    Kučerová Marie

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.