Chci požádat o příspěvek na péči. Podle čeho se přiděluje?

Mám artrózu v koleni a kyčli a chtěla bych požádat o příspěvek na péči. Sama už nezvládám domácnost ani nákupy, musí mi pomáhat sousedka nebo děti. Posuzování je prý přísné, tak nevím, jestli na příspěvek dosáhnu. Podle čeho se příspěvek přiděluje?

O příspěvcích na péči se nerozhoduje jen na základě jednotlivých diagnóz, průběh a momentální projev je u každého jiný, ale podle toho, zda osoba na základě dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebuje v zákonem stanoveném rozsahu pomoc fyzické osoby při péči o vlastní osobu a při zajištění soběstačnosti.

Míra závislosti žadatele je odvislá od počtu základních životních potřeb, při nichž osoba potřebuje pomoc či dohled. Zákon stanovuje 10 základních životních potřeb: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost. Jednotlivé životní potřeby více rozvádí příloha vyhlášky č. 505/2006 Sb.

Pro uznání závislosti v příslušné životní potřebě musí existovat příčinná souvislost mezi poruchou funkčních schopností z důvodu nepříznivého zdravotního stavu a pozbytím schopnosti zvládat základní životní potřebu v přijatelném standardu.

Příspěvek na péči se přiznává ve čtyřech stupních:

– I. stupeň – lehká závislost – každodenní pomoc z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu při 3 nebo 4 základních životních potřebách ( 800 Kč měsíčně)
– II. stupeň – středně těžká závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 5 nebo 6 základních životních potřebách (4000 Kč/měsíc)
– III. stupeň – těžká závislost – každodenní pomoc při 7 nebo 8 základních životních potřebách (8000 Kč/měsíc)
– IV. stupeň – úplná závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 9 nebo 10 základních životních potřebách (12000 Kč/měsíc)

Žádost o příspěvek na péči se podává na Úřadu práce ČR podle místa trvalého bydliště. ÚP provede následně šetření, kterým zjišťuje schopnost samostatného života osoby v přirozeném sociálním prostředí.

Po provedení šetření ÚP požádá okresní správu sociálního zabezpečení o posouzení stupně závislosti.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.