Sluchadla se vyvíjejí a ceny jdou nahoru. Příspěvky od pojišťoven však ne

Technologie u sluchadel pro neslyšící jdou dopředu a stoupá i jejich cena. Příspěvky od pojišťoven však zůstávají stejné. Na jak vysokou úhradu můžete dosáhnout a co je potřeba udělat, když chcete sluchadlo?

Pro neslyšící a nedoslýchavé jsou sluchadla nezbytnou pomůckou pro alespoň částečné odstranění bariér, se kterými se každý den musí potýkat. Přestože se kvalita sluchadel, stejně jako jakékoli jiné techniky,  řítí vpřed a s tím souvisí i jejich cena, příspěvky na sluchadla zamrzly v minulém desetiletí.

Pro ilustraci stačí uvést, že nejvyšší možná výše příspěvku na jedno sluchadlo je v současné době nadále 5.100 Kč, což je částka, na které téměř ani nezačínají ta nejzákladnější sluchadla. Cena těch kvalitnějších se spíše pohybuje v desítkách tisíc, jedná se přitom o sluchadla, která mohou nedoslýchavým skutečně efektivně pomoci.

„Nejhorší situace je u těžkých poruch sluchu, kde si postižení budou muset počkat na hrazení kvalitních moderních pomůcek ještě dlouhé roky a i pak jim pojišťovny přispějí jen směšnou částkou,“ říká prezident České unie neslyšících Martin Novák.

Jak získat sluchadla?

Základem pro výběr sluchadla je vyšetření sluchu na specializovaném pracovišti. Vydat sluchadla ale může pouze lékař s atestem na vydávání sluchadel. Ten vám také následně správná sluchadla doporučí. Sluchadla přidělují odborná pracoviště se specializací ORL (ušní, nosní, krční) a Foniatrie. Ušních lékařů najdete po celé ČR asi 450, ale pouze asi 150 z nich může vydávat sluchadla.

Výše příspěvku na sluchadlo:
• příspěvek 2.700 Kč (ztráta sluchu do 49dB)
• příspěvek 3.900 Kč (ztráta sluchu do 79 dB)
• příspěvek 5.100 Kč (ztráta sluchu nad 80dB)

Dospělým sluchově postiženým lidem pojišťovny hradí pouze jedno sluchadlo. Jiné je to u dětí: „V oblasti sluchadel pro vzdušné a kostní vedení jsou v současné době příspěvky dle tíže sluchové vady poskytovány na 2 sluchadla současně pro 1 pojištěnce u pojištěnců do 18 let věku, a to v souladu s platnou legislativou a medicínskou indikací,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Ten, kdo potřebuje dražší sluchadla a nebo v případě dospělé osoby potřebuje dvě sluchadla, musí si rozdíl mezi příspěvkem a pořizovací cenou sluchadel doplatit.

Oldřich Tichý má alespoň pozitivní správy pro neslyšící, kteří využívají kochleární implantát: „Změna, která vstoupí v platnost od 1. 1. 2015, se týká Metodiky k číselníku pro předpis řečových procesorů ke kochleárním implantátům. Při předpisu nového řečového procesoru již nebude požadováno potvrzení servisní organizace o prokazatelné nefunkčnosti stávajícího řečového procesoru a díky tomu bude technicky vyspělejší procesor pro pacienty dostupnější.“

Jiří Marek
invArena

3 komentáře

  1. Dobrý den
    Poptávám slucadlo s audio a video záznamem.
    Má někdo zkušenost s takovým vybavením sluchadla?Přípodně doporučení. Díky za odpověď. MH

  2. Jste spokojeni s nastavením sluchadla?
    Když jsem byl na jednom zastoupení (prodejně) firmy, jež u nás prodává sluchadla, byl tam zrovna nějaký inženýr, který se dožadoval nastavení sluchadla odborníkem firmy, a stěžoval si na to, že po nastavení nového sluchadla foniatrem na něj slyší hůř než na staré sluchadlo.

    Myslím si, že díky rostoucí technické vyspělosti sluchadel se zvyšuje i rozsah a variabilita voleb nastavení sluchadla a že pro foniatra je čím dál těžší z té nepřeberné škály možností nastavení vybrat tu nejlepší.

    Jaké vy máte zkušenosti s nastavením nového sluchadla? Je tak lepší než předchozí staré sluchadlo?

    Mimochodem, ten inženýr se u firmy pomoci nedočkal, bylo mu řečeno, že nastavovat podle legislativy může jen foniatr.

    • Dobrý den. Předpokládám, že také užíváte sluchadla a záleží vám na jejich optimálním nastavení. Napište mi na vás maila, odpovím vám podrobněji, co se s tím dá dělat. Jinak ale máte pravdu, Je to tak jak píšete a je to velký problém. Na západě to řeší tak, že tam mohou sluchadla nastavovat i určití vyškolení technici, specialisti, nemusí to být doktoři ani foniatři. U nás to bohužel legislativa neumožňuje a nově to nemohou dělat ani sestry. O přístupu české vlády se raději ani nebudu zmiňovat, protože nemám slov a nechci tu být sprostý. A osobně se domnívám, že většina uživatelů sluchadel by je mohla mít nastavena a doladěna lépe, kdyby jim to bylo umožněno. Dle mého názoru mají doktoři spousty jiné práce a komplikované nastavování sluchadel je zatěžuje.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.