Lékaři zachránili Rusa, který spolkl varnou spirálu

Lékaři v Krasnojarsku na ruské Sibiři dokázali zachránit život mladého Rusa, kterému hrozilo udušení varnou spirálou, uvízlou v jícnu. Už po úspěšné operaci pacient prohlásil, že spirálu prý spolkl omylem.

Případ, o kterém informoval server newsru.com, se stal již v polovině prosince, kdy vrtulník záchranné služby dopravil do krasnojarské nemocnice ze severních končin kraje dusícího se mladého muže. Při prohlídce lékaři zjistili, že v horní třetině jícnu uvízlo cizí těleso značných rozměrů. „Jícen byl úplně ucpaný a oteklý,“ vylíčila nemocnice. Pacientovi hrozilo udušení.

Až rentgenové snímky ukázaly, že muž spolkl varnou spirálu, která několikanásobně zvětšila průměr jícnu. Spirálu zprvu nešlo nijak vytáhnout, uvízla v jícnu příliš pevně, než se ji podařilo vyprostit během dvacetiminutové operace, přirovnané ke „klenotnické práci“. Zásah byl natolik úspěšný a šetrný, že ještě týž den byl pacient s to sám jíst.

„Přesnou příčinu potíží se zjistit nepodařilo, protože muž tvrdil, že spirálu spolkl zcela náhodně. Jak se ve skutečnosti tento předmět ocitl v jícnu, zůstalo tajemstvím,“ připustila nemocnice.

Polykání nejrůznějších předmětů bývá obvykle výsadou dětských pacientů, hnaných zvědavostí, ale prý také tesařů, ševců či krejčích, kteří mají ve zvyku svírat mezi zuby hřebíky, jehly i jiné nebezpečné předměty. Loni se ale krasnojarští chirurgové blýskli operací zachraňující Sibiřana, kterému v hlavě uvízla kovová stolička – a to jedna nožka prý pronikla do lebky až do hloubky 11 centimetrů. Dotyčný tvrdil, že si vůbec nepamatuje, jak se mu něco takového mohlo stát. Nemocnice tvrdila, že pacient nebyl opilý.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.