Brno se muselo postarat o 12 klientů z ubytovny v Přerově

Brněnský magistrát se musel postarat o 12 klientů z rušené ubytovny pro nemocné v Přerově, protože mají trvalé bydliště právě v Brně. Sanitky je postupně převezly do brněnské Nemocnice Milosrdných bratří, kde si je po základní lékařské prohlídce převzali sociální pracovníci. Pak je převzeli do nových domovů, řekl dnes ČTK Jan Polák ze sociálního odboru magistrátu. S péčí o další klienty z Přerova nepočítá.
„Všichni prošli lékařskou prohlídkou, abychom věděli, jak na tom jsou. Po ní byli převezeni do našich sociálních zařízení. Sehnat v nich 12 volných míst bylo obtížné,“ doplnil Polák.
Posledních pět klientů přepravila sanitka z Přerova do brněnské nemocnice dnes dopoledne. „Záhy absovovali prohlídku u internisty,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Josef Drbal.
Brněnský magistrát do věci vstoupil předminulou středu, kdy provozovatel přerovského zařízení Pavel Mirga nechal převézt do brněnské Nemocnice Milosrdných bratří tři klienty. Seniory s demencí našli v civilním oblečení a s lékařskými zprávami v rukou u vstupu do nemocnice její zaměstnanci. Muži nebyli schopní komunikace a až z dokumentace, kterou měli u sebe, zdravotníci vypátrali, že byli dříve v Přerově.
„Udělali jsme pak všechno proto, abychom se takovýmto věcem vyhnuli,“ doplnil Polák. Připomněl, že část přerovského zařízení bude uzavřena 28. února. Jeho provozovatel se o ně nebyl schopen postarat. Podle zákona péče musely převzít radnice v městech a obcích, v nichž jsou jeho klienti hlášeni k trvalému pobytu.
Podle informací ČTK platí obyvatelé „lazaretu“ měsíčně za ubytování 7000 korun, dalších 3500 korun je stojí strava. Jde o cenu na osobu bez ohledu na to, kolik lidí žije na jednom pokoji. V celé ubytovně v Dluhonské ulici bylo na konci ledna ubytováno 88 lidí, zdravotně postižených je jich téměř polovina. O jejím částečném zrušení bylo rozhodnuto kvůli jejímu špatnému technickému stavu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.