Malého Štěpána nadchl „oblek kosmonautů“

Narodil se v termínu a byl to zcela zdravý kluk. Pak se něco „porouchalo“, ani lékaři přesně neví proč. Pětiletý Štěpán má oční postižení, atypický autismus, centrální svalovou hypotonii i mentální postižení. Ale se svojí maminkou Lenkou Vaňkovou každý den bojuje jako lev.

TEPLICE „Před několika měsíci se sám postavil na nožičky a udělal sice vratké, ale své první kroky. Je to obrovský pokrok, v který vůbec nikdo nedoufal,“ říká jeho maminka.

I proto byl vybrán v rámci projektu Srdce pro děti jako vhodný kandidát na hrazenou léčbu v teplických lázních. Během ní si vyzkouší „kosmický oblek“, který mu má pomoci zkoordinovat chůzi, zapojit ty správné svaly a naučit se, jak správně stát a jít.

„Pro nás je to strašně velká šance, jak synovi dopřát lepší pohled na svět. Chceme, aby ho viděl jinak než pouze při plazení ze země,“ plánuje jeho matka, která se z počátku bála, že do složitého postroje se synovi nebude chtít, že se bude bát.

Ale prý ho nadchl a užívá si ho. Kvůli mentálnímu postižení ale pomalu chápe pokyny terapeutů. „Jen potřebuje víc času, ale to zvládneme. Naposledy už tělo držel ve správném postavení,“ líčí dojatě i hrdě Vaňková.

Horší podle ní byla první lekce, kdy před rehabilitací Štěpán relaxoval v teplé vodě v jednom z bazénů, aby svaly byly správně uvolněné. „Jenže tam trošku řádil, voda ho unavila a pak byl totálně nepoužitelný a v oblečku padal. Museli jsme procedury trošku přeskládat,“ smála se Vaňková.

Se synem jezdí ze Slaného do Teplic za zdejšími lékaři a terapeuty pravidelně už několik let. Dvakrát ročně. Loni poprvé zkusili lázně ve Velkých Losinách, uvažovali také o Klimkovicích. Zde používají metodu podobnou kosmickému obleku. „Jsou to ovšem velmi drahé terapie. Na čtyři týdny stojí kolem 90 tisíc, což je pro nás naprosto nereálné,“ sdělila smutně Vaňková. Pak se ale ozvali lidé z projektu Srdce pro děti a sen se začínal plnit. Stalo se tak ve chvíli, kdy už měli zažádáno o další pobyt v lázních na severu Čech. Ovšem bez léčby v „obleku“, protože tu zdravotní pojišťovny nehradí. Pro mnoho rodin je tak tato šance nedostupná. „Je to pro nás obrovská šance a jsme za ni strašně vděční,“ dodala Vaňková.

Andrea Angermannová, redaktorka MF DNES

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.