Sociální služby v problémech. Kraj na ně dostal málo peněz

ilustrační foto: photoXpress

Jednotlivé neziskovky nebo příspěvkovky přišly o stovky tisíc, hrozí propouštění lidí a omezení služeb

ilustrační foto: photoXpress

Děčínsko – Do velkých, mnohdy existenčních problémů se mohou dostat poskytovatelé sociálních služeb. Velká část neziskových organizací nebo městských příspěvkovek totiž počítala s penězi z kraje. Ten ale dostal od ministerstva oproti požadavku jen třetinu peněz.
Kraje od letošního roku poprvé rozdělují podporu, kterou dosud organizacím dávalo přímo ministerstvo. Zatímco všechny organizace požadovaly podle krajského radního pro sociální věci Martina Kliky přibližně dvě miliardy korun, Ústecký kraj měl k dispozici jen 670 milionů.
Jednou z organizací, které se seškrtání dotací dotklo, je i děčínské občanské sdružení Slunečnice. To poskytuje sociální služby již mnoho let. Zaměřuje se především na zdravotně a mentálně postižené lidi a jejich návrat do běžného života. „Ze tří milionů jsme přišli o půl milionu. To je plat tří lidí, kteří zvládnou obsloužit přibližně dvacet klientů,“ říká předsedkyně Slunečnice Šárka Zimová.
Ta se obává, že pokud by se snížil počet klientů využívajících služby Slunečnice, projevilo by se to ještě větším propadem dotací v příštím roce.
Jinde než na platech přitom podobné organizace šetřit nemohou.

„Na nájmu už neušetříme, ten jsme již stlačili. Stejně tak na energiích nebo na nákupu materiálu, ten dělá jen několik desítek tisíc,“ dodává Zimová. Podobné problémy má také Agentura Pondělí pracující především ve Šluknovském výběžku. Také ta dostala o stovky tisíc méně, než o kolik žádala.
„Na jednu službu jsme dostali o 200 tisíc více než loni. Ale na další o 400 tisíc korun méně. A to už je poměrně velký problém,“ vysvětluje ředitelka agentury Monika Lampová. Podle jejích slov tak nyní nebudou moci přijímat kvalifikované a zkušené pracovníky, ale budou se muset spolehnout na lidi, které jim pošle úřad práce. A to ve chvíli, kdy zájem o služby Agentury Pondělí dlouhodobě poměrně strmě roste.
Lampová vidí ale v dotačním systému ještě mnohem větší problém než je výrazné snižování dotací na sociální služby.
„Spoluúčast je deset procent a města o tom nevěděla. Takže neziskovky a příspěvkovky se kvůli tomu mohou dostat do poměrně velkých problémů. Ona spoluúčast totiž dělá většinou stovky tisíc korun. V našem případě je to přibližně 400 tisíc korun, které musíme sehnat jinde. Pokud se nám to nepovede, tak nevím, co bude,“ dodává Lampová. Organizací, kterým byla dotace zkrácena, byla podle Kliky více než stovka.
„Budu jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí na dofinancování sociálních služeb. Kromě navýšení peněz bych si přál i to, aby ministerstvo rozpustilo co nejdříve rezervu, kterou na tyto služby má a standardně ji rozděluje až ke konci roku,“ řekl Klika.
S problémy se podle něj potýkají organizace napříč celým krajem. Úplný zánik pravděpodobně čeká sociální služby, které poskytuje Podřipská nemocnice v Roudnici, která přišla o státní podporu distribuovanou krajem úplně. Sociální služby jsou od ledna bez jakékoli dotace a zatím na ně přispívá samotná nemocnice, řekla její mluvčí Markéta Smutná.

ALEXANDR VANŽURA, ČTK
http://www.decinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.