Hrad Svojanov: sloupky a tablety pro nevidomé a neslyšící

foto - en.wikipedia.org

Prohlídky svojanovského hradu budou možná už od tohoto léta mnohem příjemnější a přístupnější pro návštěvníky, kteří nevidí nebo neslyší. Zastupitelé Poličky totiž schválili projekt, který otevře památku právě nevidomým a neslyšícím.

Polička/Svojanov – Pokud to vyjde už letos, v celém areálu hradu vznikne systém akustických sloupů. Ty přenesou zvuk do sluchátek a nevidomému se při jejich míjení přenese zvuková informace do sluchátka. Na každém stanovišti bude maketa prostor, v nichž se dotyčný právě nachází. Mimo jiné vznikne i kompletní model hradu. „Předně proto, aby nevidomí mohli po hmatu poznat celý areál. Navazují na to i přizpůsobené prohlídky interiérů,“ uvedl kastelán svojanovského hradu Miloš Dempír.

Pro neslyšící vznikne speciální program nahraný do tabletů, jehož prostřednictvím se lidé díky výkladu ve znakové řeči dozvědí vše, co budou chtít, a projdou také všechny tři prohlídkové okruhy. „Inspirovali jsme se na Slovensku, na hradu Stará Ľubovňa, který má vypracované podobné systémy. Snažíme se to napasovat na naše podmínky. Pokud všechno vyjde, měli bychom v Česku jediný objekt, který nabízí takto komplexní služby pro hendikepované spoluobčany,“ dodal Dempír.

Blanenský deník
http://blanensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.