Charitativní běh podpořil Jitřenku

Téměř 20 tisíc korun vynesl charitativní běh, jehož se v pátek večer zúčastnily na čtyři stovky lidí. Výtěžek z dobročinné akce putuje do plzeňského stacionáře Jitřenka pečujícího aktuálně o 17 zdravotně postižených klientů.

Plzeň – S myšlenkou závodu přišel student Sportovního gymnázia Plzeň Jan Bielik, který se aktivně věnuje canicrossu (tj. běhu se psem). První charitativní počin uspořádal loni v prosinci a do západočeské metropole tehdy dorazilo asi 250 nadšenců. Ti věnovali Útulku pro zvířata v nouzi vánoční dárek v podobě 15 tisíc korun. Bielik byl s výsledky i pozitivní odezvou od sportovců natolik potěšen, že se rozhodl uspořádat druhý dobročinný běh. Jako další zařízení, kterému chtěl pomoci, vybral Plzeňan denní stacionář pro zdravotně postižené Jitřenku. „Službu využívá můj strýček, takže ji dobře znám. Stále méně se přispívá na podobné organizace. S kamarády jsme si řekli, že bychom mohli Jitřenku podpořit způsobem, který je nám blízký, tedy během,“ vysvětlil Bielik.

S nápadem přišel přímo za vedoucí zařízení Vendulou Peštovou, která nezištnou nabídku s radostí přijala: „Byli jsme opravdu potěšeni. Takovou pomoc jsme vůbec neočekávali,“ svěřila se Peštová.

Organizaci akce měli na bedrech Bielik a členové plzeňského canicrossového týmu. Ti připravili pětikilometrovou trasu, který začínala a končila na prostranství za obchodním domem Plaza. Do západočeské metropole zavítalo v pátek večer více než 400 běžců. Většina z nich ale musela kvůli tmě a tvrdému povrchu nechat své čtyřnohé miláčky doma.

Na benefici dorazili závodníci z celého kraje. Do Plzně přijela třeba Zuzana Marková z Klatov: „Běželo se mi dobře. Škoda, že jsme nemohli vzít pejsky, přeci jenom pomáhají tím, že táhnou.“ Do trikotů se kromě profesionálů a přátel canicrossu oblékl také sedmičlenný tým z Jitřenky složený převážně ze zaměstnanců. „Zvládli jsme pouze jeden kilometr a bylo to pro nás náročné. Chtěli jsme účastníky hlavně podpořit,“ odůvodnila vedoucí zařízení.

Běžci pak měli za každý kilometr vhodit do kasičky, kterou střežil jeden z klientů Miroslav Jelínek, pětikorunu. V cíli také obdrželi symbolický dárek od uživatelů Jitřenky. Vybraná částka předčila očekávání organizátorů: „Lidé darovali téměř 20 tisíc korun, to je úžasné a moc za to děkuji,“ uzavřel Bielik.

KLÁRA MRÁZOVÁ
Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.