Za parkování platí i lidé s hendikepem

ilustrační foto: Flickr.com

Neriskujte pokutu, osobám se zdravotním postižením Budějovičtí parkovné nepromíjejí

České Budějovice – Ivan Čopák ze Lhotic u Lišova jezdí do Budějovic často za nákupy, na úřady nebo k lékaři. Jedna březnová cesta do centra metropole se mu ale prodražila. Zaparkoval na Senovážném náměstí naproti Metropolu na místě vyhrazeném pro osoby se zdravotním postižením a v domnění, že zde jako držitel průkazu ZTP nemusí platit, odešel do města. Než se stačil vrátit, měl za stěračem od městské policie výzvu k uhrazení pokuty.

„Zaplatil jsem dvě stovky. Uznávám, je to moje chyba. Ale žil jsem v domnění, že když mám parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením, parkovné platit nemusím,“ zmínil Ivan Čopák. Vychází přitom z vlastní zkušenosti.

„Jsem v důchodu a s manželkou často jezdíme na výlety. Jen vloni jsme najeli 15 tisíc kilometrů. A ať jsme přijeli do jakéhokoliv města, všude měli hendikepovaní parkování zdarma,“ popsal.

V Budějovicích je ale praxe jiná. Mluvčí magistrátu Jitka Welzlová potvrdila, že na placených parkovištích ve městě platí všichni, tedy i ti, kdo parkují na místě vyhrazeném pro osoby se zdravotním postižením.

To není v rozporu se zákonem. Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold potvrdil, že obce mají pravomoc stanovit si vlastní pravidla pro parkování. „Většinou držitele průkazu ZTP od placení parkovného osvobozují, ale není to pravidlem,“ zmínil Tomáš Neřold a doplnil, že hlavním účelem zřizování vyhrazených míst je umožnit hendikepovaným co nejsnazší přemístění do cíle, k němuž se vyhrazené parkovací místo váže.

MARTIN TRÖSTER
Českobudějovický deník
http://ceskobudejovicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.