Pro řadu lidí šlo o zcela nový zážitek

Ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip Pražskému deníku poskytl rozhovor:

Běh pro Světlušku nemá za cíl pouze vydělat peníze, ale také propojovat světy handicapovaných a zdravých. Pro mnohé nevidomé to byla podle Přemysla Filipa nová zkušenost.

– Jak se zrodil nápad běhat potmě Stromovkou na podporu nevidomých?

S nápadem přišlo před čtyřmi lety několik dobrovolníků. Obrátili se na nás s tím, že Světluška realizuje řadu aktivit, ale žádnou sportovní. Nakonec se rozhodli, že akci zkusí s námi zorganizovat.

– Jak atmosféru vnímají nevidomí, máte od nich ohlasy?

Pro ně je to případ, kdy se dostanou do kontaktu s veřejností a zažívají něco, co by jinak nezažili. Co jsem viděl, myslím, že byli nadšení a pro řadu z nich šlo o zcela nový zážitek. Navíc někteří z nich normálně vůbec neběhají a zkoušeli si před závodem, jak bude fungovat spolupráce s traséry.

– Kdo doprovází nevidomé při závodě?

Nevidomé se snažíme dávat do dvojice s osobnostmi, našimi partnery, novináři a lidmi se zajímavým povoláním, aby byla samozřejmě záruka, že budou zajímavá témata na příjemné povídání.

– Účastnil jste se sám běhu?

Přiznám se, že máme velmi malý tým, a i když jsme měli spoustu dobrovolníků, různé organizační věci si musíme zajistit sami. Běžecké oblečení jsem sebou měl, ale k samotnému závodu jsem se už nedostal. Doufám, že ale příští týden na stejné akci v Brně už poběžím.

– Budou v budoucnu následovat ještě další města, kde se poběží?

Chtěli bychom postupně rozšiřovat tento běh i do dalších regionů mimo Prahu a nyní i Brno.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.