Díky dotaci Opavy budou postižené děti k moři doprovázet asistenti

ilustrační foto: Flickr.com

Klub přátel tělesně postižených dětí v Opavě (KPTPD) pořádá každoročně ozdravně relaxační pobyt tělesně postižených dětí a mladých lidí u moře v Chorvatsku.

O tento projekt s názvem Moře je velký zájem, zastupitelé ho proto na svém březnovém zasedání podpořili schválením dotace ve výši 70 tisíc korun. Peníze budou použity na financování nákladů na osobní asistenty, bez kterých by se tělesně postižení vyžadující celodenní dohled nemohli pobytu zúčastnit. Klienti si pobyt, tedy dopravu, stravu a ubytování, hradí sami.

Děti a mladí lidé s tělesným postižením nemají možnost výběru z běžné nabídky cestovních kanceláří jako jejich zdraví vrstevníci, proto náš klub připravuje pobyt v potřebném bezbariérovém prostředí. Organizace takového zájezdu je extrémně náročná a bez osobních asistentů nemožná, poskytují totiž klientům péči od ranní hygieny až po večerní ukládání do postele.

Asistence zahrnuje například pomoc při jídle či manipulaci s vozíkem, použití WC nebo přebalování, fyzické přenášení klientů či kompenzačních pomůcek, spolupráci při veškerých aktivitách jako koupání, sportování či rehabilitační cvičení,“ uvedla v žádosti o dotaci předsedkyně KPTDP Hana Paterková.

Kromě této nezbytné péče se asistent stává dětem kamarádem, který jim usnadňuje začlenit se do společnosti zdravých. Pobyt u moře a pohyb v mořské vodě napomáhá postiženým nejen při jejich léčbě a rehabilitaci, tedy v oblasti fyzické, ale i po stránce psychické a sociální,“ dodala předsedkyně. Město podporuje daný projekt již několik let. V roce 2011 a 2012 ho dotovalo vždy 50 tisíci, v dalších letech pak 70 tisíci Kč.

Hláska
ilustrační foto: Flickr.com

2 komentáře

  1. Dobrý den,
    mám těžce 13let, postiženou dcerku mentálně, ale chodí a zdravou dcerku mladší. Sama jsem masérkou a mohu nabídnout tuto službu při zájezdu, kde budu mít i asistenci k dětem.
    Můžete mi napsat blíže o takovém zajezdu pro tyto děti k moři více informací?

    Moc děkuji a zdraví,
    Zdena Hegenbartová

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.