V Liberci pokřtili už čtrnáctou zvukovou knihu pro děti

ilustrační foto: photoXpress

Jmenuje se Uzly a pomeranče. A není to vůbec veselé čtení. Autorka Iva Procházková v ní popisuje příběh čtrnáctiletého chlapce, jehož život se radikálně změnil po smrti maminky.

Liberec – Její zvukovou podobu pokřtili minulý týden na liberecké radnici. Pro své nevidomé a další handicapované kamarády ji načetli sami liberečtí školáci v rámci projektu Děti čtou nevidomým dětem.

Jde už o čtrnácté CD, přesněji audioknihu, která takto vznikla. To první bylo nahráno ještě před Veletrhem dětské knihy v Liberci, další už byly jeho součástí. V posledních třech letech, kdy se veletrh kvůli nedostatku financí nekoná, vzniká v rámci Festivalových dnů dětské knihy. „Ten projekt má několik cílů,“ říká o něm jeho autorka a zakladatelka veletrhu Dagmar Helšusová. „Předně vybíráme knihu, kterou přečetlo co nejvíc dětí. Jde tedy o podporu dětské četby. A pak je důležité, aby dětský příběh načetly dětské hlasy,“ dodává.

CD načetly děti vybrané v konkurzu. „Přihlásilo se kolem 150 dětí, které knížku přečetly. Z nich bylo vybráno 15, které knihu načetly,“ popsala Radka Vojáčková z dětského oddělení krajské knihovny.

Na vydání zvukové knížky přispěli: Nadační fond Českého rozhlasu – Světluška, Nadační fond Lasvit a také ministerstvo kultury.

CD putují bezplatně například do škol a organizací pro nevidomé a slabozraké, zvukových knihoven, ale i dalších zařízení pro děti se speciálními potřebami. Číst nemohou ani někteří vozíčkáři, protože neudrží knihu v ruce. Část jich putuje i na dětská oddělení nemocnic v Liberci a Praze Motole.

Liberecký deník
http://www.liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.