Projekt Modrého hrocha v Brně má pomoci předcházet úrazům dětí

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos.net

Těžkým úrazům dětí má pomoci předcházet projekt nadačního fondu Modrý hroch. Ve Fakultní nemocnici Brno otevře koncem dubna oddělení s názvem Nemocnice u Modrého hrocha. Sloužit bude nejen dětem s těžkými úrazy a jejich rodičům, ale třeba i školákům k tomu, aby se na konkrétních případech dozvěděli, jak se úrazy staly, jak jim předcházet nebo jak je léčit.

Kromě sedmi pokojů pro pacienty bude součástí instruktážní místnost s různými prvky pro vysvětlení operace, sdělila ředitelka nadačního fondu Monika Chasáková.

Slavnostní otevření se uskuteční na Klinice dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FNB 29. dubna ve 13:00. „Hlavním účelem projektu je sloučit více zraněných dětí i s jejich doprovodem do jednoho místa, kde je možné na všechny preventivně působit,“ uvedla Chasáková.

O úrazech a o tom, jak jim předcházet, by se nedozvěděli jen pacienti, ale i veřejnost. „Například dětem ze škol by bylo možné na jiných dětech ukázat, co se jim stalo, proč mají úraz na hlavě, nebo že kdyby si vzali helmu, tak by se při pádu z kola tak vážně nezranili,“ uvedla mluvčí FNB Anna Mrázová.

Nemocnice u Modrého hrocha vznikala od loňského roku nákupem vybavení a přetvořením jednoho oddělení kliniky na sedm pokojů. „Pokoje pro rodiče s dětmi už na klinice samozřejmě byly, ale celý projekt je udělal komfortnější a rodiče budou obklopeni jak informačními materiály o dětských úrazech, tak budou ve společnosti podobně postižených rodičů a dětí,“ uvedla Chasáková s tím, že nyní je oddělení ve zkušebním provozu.

Nadační fond Modrý hroch vznikl v roce 2005 ve spolupráci s Klinikou dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FNB, které po celou dobu poskytuje největší podporu. Podporuje ale i další nemocnice, jako například pražskou Thomayerovu nebo třebíčskou. Pomáhá hlavně dětským pacientům s těžkými úrazy, který zajišťuje nadstandardní přístroje, lůžka nebo elektroniku, ale také programy a aktivitami pro využití volného času. Za téměř 10 let od vzniku získal fond okolo 25 milionů korun. Zhruba polovinu z dotačních titulů, zbytek z vlastních akcí. „Pořádáme různé koncerty, výstavy, na kterých je možné koupit obrazy, nebo turnaje v golfu a tenisu, kde získáváme peníze ze startovného,“ dodala Chasáková.

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos.net

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.