Úřad práce při výměně průkazů chyboval. Odmítl vozíčkářce příspěvek na mobilitu

Úřady práce na začátku dubna zahájily výměnu průkazů lidí se zdravotním postižením. A přesto, že obměna starých průkazů má celý systém evidence postižených zlepšit, samotný proces výměny je zatím poměrně chaotický. Spousta postižených neví, kdy, jak a jestli vůbec průkaz měnit.

Prima FTV

při vyřizování žádosti mají mezery i některé úřady práce, které výměny provádějí.

Místo různých papírových průkazů jedna plastová kartička stejná pro všechny osoby se zdravotním postižením. Úřady práce začaly s celoplošnou výměnou karet OZP. I když se mohlo zdát, že jde o triviální věc, ukázalo se, že systém je poměrně neuspořádaný a občas chybuje.

Hana SIXTOVÁ, pracovnice v sociálních službách:
Naši klienti, zejména vozíčkáři, mají velmi rozmanité zkušenosti s výměnou průkazů OZP. Obecně shání obecné informace, jestli mám nebo nemám tu výměnu podstupovat. V současné době je ta situace opravdu velmi chaotická.

O nový průkaz si v březnu po vyzvání úřadu zažádala i paní Helena. Věděla, že novou průkazku dostane nejdříve 1. dubna, přesto chtěla raději mít vše v pořádku vyřízení. Následující měsíc ale s překvapením zjistila, že jí úřad odepřel příspěvky, které jsou pro ni jako pro vozíčkářku nezbytné.

Helena ZUBOVÁ, vozíčkářka:
Vzhledem k tomu, že mi vlastně ještě nepřišla poukázka, tak jsem volala na úřad práce, kde mi bylo sděleno, že v současné době se dělá plošná výměna průkazek, tak mi byly pozastavený dávky na imobilitu.

Paní Helena ale měla průkaz platný až do konce roku 2015, stejně tak přiznané dávky. Výměna papírové kartičky za novou hezčí plastovou nám tedy nepřišla jako pádný argument, proč by měla o peníze přijít. Obrátili jsme se tak na úřad práce a ten nám dal za pravdu.

Kateřina BERÁNKOVÁ, mluvčí Úřadu práce ČR:
Výměna průkazu osoby se zdravotním postižením rozhodně nijak neovlivní vyplácení příspěvku na mobilitu. Je to skutečně administrativní záležitost.

Jak to tak vypadá, nejen lidé se zdravotním postižením, ale i samotné úřady mají ve vystavování nových průkazů tak trochu nepořádek. V případě paní Heleny chybovalo konkrétní pracoviště. Po tom, co jsme se o její případ začali zajímat, svoji chybu napraví a žena o peníze nepřijde. Výměna průkazů se týká všech osob se zdravotním postižením, tedy držitelů karet TP, ZTP, ale i ZTP/P. Nejzazší možný termín pro podání žádosti je 31. prosince tohoto roku.

Prima FTV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.