Nadační fond Evy Matějkové: Pomoc zdravotnictví i městu

foto: mensatic / MorgueFile

Nadační fond Evy Matějkové má ode dneška svoje sídlo v budově CPI City Center a oficiálně spustil webové stránky.

foto: mensatic / MorgueFile

Ústí nad Labem – Eva Matějková v devadesátých letech založila betonářskou firmu CS-BETON Velké Žernoseky a s manželem Josefem ji vedla do roku 2007, kdy podlehla zákeřné chorobě. Jako úctu manželce vytvořil loni Josef Matějka, ústecký zastupitel a jednatel společnosti CS-BETON, Nadační fond Evy Matějkové (NFEM).

„S dětmi, synem Markem a dcerou Petrou, jsme přišli s myšlenkou založit nadační fond, který ponese jméno Evy. Určitě by s tím souhlasila a byla by nadšená,“ je přesvědčený předseda správní rady NFEM Josef Matějka.

Prvním důkazem poskytování pomoci těm, kteří ji potřebují, i těm, kteří nezištně pomáhají druhým, bylo elektrické koupací lůžko. Umožní důkladnou hygienu těžce nemocným pacientům onkologického oddělení Masarykovy nemocnice.

Lékařský tým ústecké onkologie prosazuje například službu Domácí hospic. Zdravotníci a dobrovolníci pomáhají těžce nemocnému pacientovi zůstat až do poslední chvíle ve svém vlastním sociálním prostředí a v kruhu rodiny. Zkušební provoz Domácího hospice zahájili v říjnu 2013 v rozsahu návštěv paliativního lékaře u pacientů doma. K předání elektrického koupacího lůžka onkologickému oddělení došlo loni v srpnu, čtyři měsíce před zapsáním NFEM do nadačního rejstříku.

Letos už nadační fond přispěl pěti tisíc korunami Jaroslavu Šimáčkovi na zvedací toaletní zařízení. Muž trpí postižením svalů horních a dolních končetin a je odkázaný na invalidní vozík a pomoc druhých. „Na toaletu jsem schopný dostat se sám, ale pak už jsem odkázaný na cizí pomoc. Je to pro mě velmi těžká a nepříjemná situace,“ popisuje Jaroslav Šimáček. Děkuje za každé finanční přispění. Střádá, aby si mohl zvedací toaletní zařízení, které pojišťovna nehradí, koupit.

Nejenom v oblasti zdravotnictví chce NEFM pomáhat. Na webových stránkách jsou tři druhy formulářů, prostřednictvím nichž mohou lidé žádat o finanční pomoc. Týkají se i oblasti školství, zejména jeslí a školek, a města Ústí jako takového. Program pomáháme Ústí nad Labem zahrnuje jednak podporu image města a zlepšení života v něm, jednak podporu seniorům či lidem s handicapem.

Jednotlivé žádosti budou na pravidelných zasedáních, zhruba jednou za dva měsíce, posuzovat správní rada a výběrová komise. Členy správní rady jsou Petra Čopová a Marek Matějka. Revizorem daňový poradce Petr Krejčí.

Ústecký deník
http://www.ustecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.