Klokánky jsou bez peněz

Ministerstvo práce a sociální péče odmítá dotovat zadluženou síť rodinných center pro ohrožení děti Klokánek. Alternativě k dětským domovům vyčítá ministryně Marksová špatně hospodaření. To je ale podle Klokánků způsobeno pouze nesmyslnými požadavky státního aparátu.

Tv Barrandov

Dětem v Klokánku hrozila od zavedení novely o sociálně-právní ochraně dětí exekuce. Tu se sice Fondu ohrožených dětí podařilo oddálit, nicméně nemá v pořádku účty a ministerstvo proto odmítá přes čtyři stovky dětí podporovat nad rámec povinných dotací.

Petr HABÁŇ, mluvčí MPSV:
Fond ohrožených dětí dostal od roku 2006 dvakrát v nějaké řádné formě podporu nad rámec těchto peněz, dvakrát patnáct milionů korun. V roce 2012 žádal o dalších bezmála šedesát milionů korun. V tomto případě už té žádosti nebylo ze strany ministerstva práce vyhověno.

O definitivním zaražení navýšených dotací má rozhodnout vláda a od té teď čekají vstřícnost nejen v Klokánku v Kbelích.

Podobných center, ze kterých děti docházejí do školy, je v České republice celkem devětadvacet. Pokud by současné stanovisko ministerstva přijala i česká vláda, hrozilo by Klokánkům likvidací. Vedení populárního fondu si přitom stěžuje na pozdní platby státu a dva roky starou novelu, která mnohým pečovatelům nedává smysl.

Marie VODIČKOVÁ, Fond ohrožených dětí:
Hlavně nám přestali dávat peníze na děti, o které jsme se starali s odůvodněním, že jsou přespočetné, protože do stavu se nám počítaly i ty děti, které tam fakticky nejsou a jsou v nových rodinách a čeká se jenom na rozhodnut soudů.

Ministryně Marksová počítá s tím, že by několik center mohlo zaniknout a o děti by se postaraly státní instituce. Její výtky o promarněných příspěvcích ale místy zpochybňuje jednoduchá aritmetika. Když jsme si například tabulku, ze které resort vychází pro rok 2013 přepočítali, nesedělo tu víc než šedesát milionů.

Tv Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.