Počet alergiků stále stoupá

Stres, špatná strava a životní styl stojí u kořene vzniku alergií nejen na Klatovsku

Klatovsko – „Jsem pylový alergik. S alergií mám problémy od čtyř let, od té doby absolvuji vyšetření a konzultace s lékaři. Největší problémy mi alergie činí na jaře, kdy začínají kvést květiny, trávy, obilí a stromy,“ říká třiačtyřicetiletý Jiří Foltýn ze Sušice.

Alergiků přibývá nejen na Klatovsku, ale také v celorepublikovém měřítku a celosvětovém měřítku. V České republice trpí alergiemi přibližně 8% dospělé populace. Situace u dětí je ještě horší, neboť počet dětských alergiků se pohybuje kolem 32%..

„Provází mne neustálá rýma, natéká mi obličej, neustále slzím, nesnesitelně mne pálí spojivky. Beru léky, ale často mi nepomáhají, navíc působí i vedlejšími účinky, jako třeba ospalost, ztráta „elánu“. Zatímco jaro je pro jiné krásným časem, pro mne znamená období útrap. Alergie člověka omezuje, ztratí výkonnost. Je to nepříjemné,“ uvádí Foltýn.

Špatný životní styl

Ordinace lékařky Heleny Jirákové v Klatovech eviduje kolem čtyř tisíc dospělých alergiků, přičemž pravidelně musí její ordinaci navštěvovat až 500 pacientů. „Ne všichni evidovaní pacienti se léčí pravidelně. Těch, kteří ale na pravidelné konzultace chodit musí, je několik set. Příčiny alergií zůstávají do jisté míry nejasné. V podstatě jde o civilizační záležitost. Jsme generací, která v potravinách často nepřijímá přirozené látky, nýbrž látky umělé. U vzniku alergie stojí často také stres, přetížení organismu a jiné věci,“ uvedla Jiráková. Vznik alergií je dán nežádoucími změnami v imunitním systému postiženého, přičemž špatný životní styl je jeho častou příčinou.

Alergie se projevuje celoročně

O působení alergií lze mluvit celoročně. V létě se nejčastěji objevuje senná rýma. O nárůstu nelze mluvit jen na jaře, neboť porušení imunity se děje celý rok z různých důvodů. „Pokud zjistím, že jsem alergikem, měla bych se vyhýbat tomu, co alergii způsobuje. Nemělo by být odkládáno vyšetření. Je nutné se zaměřit na životní styl, což je vzhledem k naladění dnešní doby velmi obtížné,“ informovala Jiráková.

JAN POJAR
Klatovský deník
http://klatovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.