Šťastný konec, důchodce už zase bude mít na léky a bydlení

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

Happy end má příběh důchodce Eduarda Krutiše ze Znojma. Podzim života tráví na ubytovně a dosud si musel vystačit téměř bez pomoci, ačkoliv má diagnostikováno deset onemocnění, na které bere šestnáct léků denně.

Pečovatelku si totiž nemohl dovolit, z peněz sotva uhradil doplatky za léky. O jeho osudu nedávno psala MF DNES.
Po přezkoumání jeho zdravotního stavu mu nyní úřad práce přiznal měsíční příspěvek 8 tisíc korun. Dosud pobíral jen 800 korun. „Nyní čeká na invalidní důchod, který přijde 8. července. V peněžence má šedesát korun. Špatně zvládá momentální počasí, motá se mu hlava, ale těší se na důstojnější život,“ popsal návštěvu u Krutiše předseda znojemských lidovců Marek Venuta, který na případ upozornil europoslance Tomáše Zdechovského. Díky nim se o životní situaci živořícího seniora začal zajímat i znojemský odbor sociálních věcí a následně ministerstvo práce a sociálních věcí. Krutiš začal doslova přežívat ze dne na den v okamžiku, kdy mu posudkový lékař změnil třetí stupeň závislosti na první.

Šel z osmi tisíc na osm set

V praxi to znamená automatické snížení nároku na péči z osmi tisíc na osm set korun. Poskytování pečovatelské služby přitom není levná záležitost – většina úkonů, například pomoc při podávání jídla, osobní hygieně nebo nákupu, stojí 110 korun za hodinu. To si Krutiš ze starobního důchodu, ze kterého mu část strhávají ve prospěch sociálního zabezpečení, kde dluží, dovolit nemohl.

Zbylo mu 7 414 korun, z toho pět tisíc korun platí za nájem. A až 1 400 korun doplácí za léky. „Jsem epileptik a při posledním záchvatu jsem si zlomil kotník. Mám problémy jen odnést talíř s polévkou na stůl,“ popisoval svoje obtíže Krutiš redakci MF DNES. Vyšší příspěvek hodlá využít na nákupy a péči o bydlení.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.