Se čtyřkolkou dojeli až na Bajkal

Flickr.com ilustrační foto

Překonat svůj handicap, cestovat do dalekých zemí a bavit se. Takové je motto partičky Dokolakolem.cz, která v pátek večer v plzeňské KartAreně vyprávěla o své loňské cestě, která vedla až na Bajkal, největší zásobárnu pitné vody na světě.

Plzeň – Nerozluční kamarádi Filip Mergental, Tomáš Pučálek a René Vaňo již v roce 2013 podnikli odvážnou cestu na Kavkaz a zpět. Ato i přes to, že první dva jmenovaní jsou na vozíku a cestují na upravených čtyřkolkách. V loňském roce pánové podnikli další dobrodružství, které díky projektu na serveru Startovač.cz mohli celé natočit. Původní plán vydat film během letošního léta nevyšel, nyní ale mají Filip, Tomáš a René před sebou větší výzvu – o cestu na Bajkal se začala zajímat Česká televize, která by počátkem roku 2016 měla odvysílat několikadílný cestopisný seriál.

Důvodů, proč si za cíl pánové vytyčili jezero Bajkal, bylo prý několik. „Chtěli jsme vidět transsibiřskou magistrálu, dále nás lákalo rybaření na samotném Bajkalu či setkání s místním šamanem, jelikož kolem jezera je vyhlášená oblast šamanismu,“ říká Filip Mergental, který na besedu do Plzně přijel stylově – na své upravené čtyřkolce.

Během cesty trojice českých cestovatelů spolu s ukrajinským kameramanem zažila utajený punkový koncert v ruském Irkutsku, navštívila největší buddhistický klášter v Rusku či poznala vlídnou tvář obyvatel Mongolska. „S lidmi na cestách máme jen pozitivní zkušenosti. Obyvatelé východních zemí jsou často velmi chudí, mají sotva jídlo pro sebe, ale i tak se s námi vždy rozdělili,“ vzpomíná Filip na všudypřítomnou pohostinnost a zároveň dodává, že z pohledu vozíčkáře bylo nejtěžších pět dní strávených ve vlaku na transsibiřské magistrále, jelikož se v něm téměř nedalo hýbat.

A budoucí cesty? „Nejdříve dokončíme film, ale po premiéře se možná opět někam vydáme,“ dodává cestovatel.

JAKUB POŠTOLKA
Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.