V Havířově funguje nový ústav pro postižené děti

V zařízení pro děti s mentálním postižením, nebo kombinovaným mentálním a pohybovým postižením může žít až 24 dětí

Havířov – V zadní části zahrady havířovské nemocnice byl postaven a minulý týden i slavnostně otevřen ústav pro děti s mentálním postižením.

V objektu, jehož stavba si vyžádala 33 milionů korun, může bydlet 24 dětí. Zařízení je určeno pro děti s mentálním postižením, nebo kombinovaným mentálním a pohybovým postižením. Objekt není součástí nemocnice, její blízkost je však výhodná. Provozovatelem je Moravskoslezský kraj.

V plně bezbariérové budově bydlí klienti v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Mohou využívat například terapeutickou místnost nebo dílnu pro výtvarné práce. Pobytovou sociální službu domova pro osoby se zdravotním postižením poskytuje organizace Benjamín. „Tímto dalším projektem, podpořeným z Regionálního operačního programu, může Moravskoslezský kraj přispět k procesu transformace pobytových sociálních služeb a umožnit tak dětem a mládeži se zdravotním postižením poskytnout kvalitnější péči dle jejich individuálních potřeb,“ sdělil náměstek hejtmana kraje pro sociální záležitosti Svatomír Recman.

Dodal, že přínosem jsou nejen dispozičně a kapacitně přizpůsobené prostory, ale i umístění budovy v blízkosti dalších služeb pro uživatele, například školy nebo zařízení pro volný čas.

Projekt Novostavba objektu pro osoby se zdravotním postižením byl spolufinancován prostřednictvím ROP částkou zhruba 23 milionů korun, 10 milionů korun dofinancoval Moravskoslezský kraj.

LIBOR BĚČÁK
Havířovský deník
http://www.havirovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.