Roste počet týraných, zneužívaných a zanedbaných dětí

V Česku podle reportáže FTV Prima stále roste počet týraných, zneužívaných a zanedbaných dětí. Vloni dokonce 28 týraných dětí přišlo o život. Systém ochrany dětí je podle Nadace Naše dítě naprosto nefunkční.

Systém se změnil po slibech bývalého ministra sociálních věcí, ale prý jen teoreticky. V praxi to údajně není vidět. Důkazem jsou i tyto smutné příběhy.

1788 týraných dětí, 6 dětí zemřelo, 16 dětí zemřelo na následky sexuálního zneužívání. Bilance za rok 2012 je jen špičkou ledovce. O většině případů se vůbec neví. Stále častěji se ale také ukazuje, že nefunguje systém, který má podobným případům předcházet.

Zuzana BAUDYŠOVÁ, šéfka Nadace Naše dítě: „Mělo by se rozlišit, jestli je to rodina pečující, která se snaží, anebo rodina, která je naprosto lajdácká.

Vraťme se o dva roky zpátky. V případě týraného Dominika se ukázalo, že selhaly sociální pracovníci. Nezasáhli ani přes opakovaná upozornění z okolí rodiny.

Miloslav MACELA, bývalý šéf odboru rodiny a dávkových systémů MPSV k tomu uvedl dne 1. 6. 2012: „Se zaměřovali na záležitosti zda je uklizeno, zda se v rodině vaří, nezaměřovali se na vztah mezi rodiči a dětmi.“

„Přijde změna,“ říkal tehdy ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Sociální pracovníci budou aktivnější a budou preventivně pomáhat rodinám. A jaká je realita v roce 2013?

Markéta SODOMKOVÁ, projektová manažerka Nadace naše dítě: „Narážíme velmi často na to, že sociální pracovnice neznají ve svém regionu systém následné péče pro ohrožené rodiny s dětmi.“

Jeden z mnoha případů, se kterým se Nadace Naše dítě setkala, se týká dívky, která vyrůstá v rodině alkoholiků. Dívku rodiče prohlásili za slepou epileptičku jen kvůli tomu, aby na ní mohli pobírat co největší dávky. Několikrát ji málem srazilo auto, vrtulník záchranné služby ji převážel s podezřením na otravu. Na to, v jakých podmínkách musela žít, se přišlo zcela náhodou.

Markéta SODOMKOVÁ, projektová manažerka Nadace naše dítě: „Na nás se obrátila organizace cvičící speciální asistenční psy pro handicapované děti s tím, že odebrali psa z rodiny z důvodu zneužívání dávek. “

Psa sice rodině odebrali, dívka ale dál v rodině zůstává. Sociální pracovníci při kontrole na nic podezřelého nepřišli a sami ani nevědí, jak mohou dívce pomoci.

Markéta SODOMKOVÁ, projektová manažerka Nadace naše dítě:“Jsme se dozvěděli pouze to, že dítě neodeberou z rodiny. A co tedy navrhujeme.“

Jak je možné, že systém ochrany dětí stále nefunguje? Kde jsou ti aktivní a pomáhající pracovníci? Proč jsou často sami bezradní?

Pavel ČÁSLAVA, náměstek ministra pro sociální a rodinnou politiku: „Ty pracovníky je potřeba na to připravit. Pro ně je to ve velké části případů vlastně novum. “

Nadace Naše dítě proto vyzývá všechny, aby nebyli vůči svému okolí lhostejní. Je možné, že za dveřmi nedaleko vás trpí dítě, které se nemůže bránit.

podle reportáže Prima FTV zaznamenal invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.