Zdravotně postižení mají nový domov v Aši

Osmnáct klientů Domova pro zdravotně postižené PATA v Hazlově na Chebsku našlo nové bydlení ve třech vybudovaných domcích v Jiráskově ulici v Aši.

„Nový domov je ukázkou funkčního sociálního bydlení, které navíc zapadlo jako stavba svou podobou a použitými materiály do parku, kde byl vybudován,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD) a připomněl, že dosavadní domov PATA byl původně určen pro pohraničníky a stojí uprostřed lesů, kde integrace zdravotně postižených nebyla možná. V domku nedaleko centra Aše nyní žije šest dospělých zdravotně postižených a ve vedle stojícím dvojdomku ve dvou komunitách dvanáct stejně postižených dětí. Náklady na zřízení nového bydlení dosáhly 32 miliónů korun, přičemž naprostou většinu peněz poskytla EU z dotací.
„Prostředí je tu mnohem lepší, než nám nabízel objekt PATA,“ uvedla jedna z pracovnic domova. „Museli jsme používat s kočárky výtahy pokaždé, když se šlo třeba na jídlo. Tyto komplikace nyní v bezbariérovém prostředí odpadly,“ pochvalovala si.
„Začleňování zdravotně postižených klientů do společnosti je velice křehká záležitost a ne všude je veřejnost připravena je přijímat. Ale ze současných reakcí lze dovodit, že vše bude dobře fungovat,“ uvedl ředitel domova Daniel Lindenberg.
„Byl jsem k projektu zpočátku nedůvěřivý a skeptický, ale vše proběhlo bez problémů,“ dodal starosta Aše Dalibor Blažek (nez. za HNHRM).
Karlovarský kraj hodlá v dalším období s transformací domova PATA pokračovat, přičemž směřovat by na tyto účely mělo téměř sto miliónů korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.