Důchodci si přilepší v průměru o 114 Kč

ilustrační foto: Photoxpress

Průměrný důchod by měl příští rok činit 11 400 korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu, který počítá s růstem důchodů v průměru o 114 korun. Letos rostly důchody v průměru o zhruba 200 korun. Informovala o tom Česká televize.

ilustrační foto: Photoxpress

»Mrzí mě, že vládě neprošel návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který počítal s téměř dvojnásobným růstem, což by vyrovnávalo ten výpadek, který nastal při snížení valorizací za vlády Petra Nečase,« reagoval na zveřejněnou informaci Miroslav Opálka (KSČM), stínový ministr práce a sociálních věcí.

Ministerstvo práce chtělo pro příští rok prosadit vyšší růst penzí, než stanovuje zákon. Podle jeho návrhu se důchody měly od ledna 2016 zvednout o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Tento návrh ale neprošel.

Situaci podle Opálky neřeší ani jednorázový příspěvek ve výši 600 Kč, který by měli důchodci dostat ještě letos v prosinci. »Jde pouze o jednorázový příspěvek, který neřeší tu situaci tak, že by se důchody zvýšily pro příští valorizace. Plánovaná valorizace sice vychází ze zákona, ale neumožňuje nahradit ten výpadek, který způsobila Nečasova vláda, ten nebude dorovnán, čili ta ztráta bude trvalá,« uvedl Opálka. Zvláštní bonus, který celkem přijde na 1,73 miliardy korun, pokryje zejména ministerstvo práce a sociálních věcí. Příspěvek 600 korun mají dostat lidé, kteří budou mít v prosinci nárok na důchod či jeho část. Získat ho mohou i ti, jimž zanikl v prosinci nárok na penzi před jejím vyplacením. O příplatek musejí ale písemně požádat, a to nejpozději do konce roku 2016.

Důchody se v ČR valorizují pravidelně k 1. lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Letos by měli důchodci mít k dispozici zhruba 113,8 procenta částky, kterou měli v roce 1989. Příští rok by to po zákonné valorizaci mělo být 112,5 procenta. Letos odpovídá penze 41,5 procentům hrubé mzdy, příští rok by to mělo být 40,5 procenta. V České republice je asi 2,3 milionu důchodců.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.