Jak dlouho trvá vyřízení příspěvku na péči?

foto: Photorack.net

Dotaz:
Budu si žádat o příspěvek na péči. Jak dlouho by to mohlo trvat? A dostanu peníze až od data schválení a nebo od data podání žádosti?


foto: Photorack.net

Odpověď:
Příspěvek Vám bude vyplácen už od data podání žádosti. Po schválení žádosti Vám budou zaslány peníze zpětně už za dobu, po kterou se o Vaší žádosti rozhodovalo.
Standardně by se o Vaší žádosti mělo rozhodnout do sto pěti dní.
Nejprve probíhá tzv. sociální šetření, na které má ÚP 60 dní. Následně o příspěvku rozhoduje Lékařská posudková služba ČSSZ, která má na rozhodnutí 45 dní. Oba státní orgány si však mohou požádat o prodloužení lhůty a to až o 30 dní.
V praxi ale skutečně dochází k rozhodnutí v rozmezí tří až čtyř měsíců.

Jiří Marek
invArena

10 komentářů

  1. Dne 3.2.2016 jsem podala žádost o příspěvek na péči pro svou matku. Dnes je 9.8.2016 a kromě dopisu o přerušení řízení jsme nic neobdrželi. 188 dní Markéta H.

  2. No jejda u nás to už posuzují 169 dní a nic se stále neděje. OSSZ stále nerozhodla, jak je to jenom možné.

  3. Dobry vecer,mam syna ktery ma vyvojovou disfazii podle neurologa a lokopedky a pedagogicke psycholozky.Pritom jsem byla presvedcena ze muj syn je autista.Az po vysetreni psychiatricky mi potvrdila ze muj syn ma detsky autismus.Prispevek na peci vyrizuji uz od lonska2015.ten mi ho zamitly.Odvolala jsem se v srpnu2015.Dnes mame 2016 kdy v dubnu bude 1rok.Dekuji.

  4. Dobry den,zadala jsem si o prispevek na peci 22.10.2015 a jeste mi neprislo rozhodnuti,jak dlouho se ceka?Dekuji Kodarova

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.