Hledají obézní dobrovolníky pro výzkum

ilustrační foto: Flickr

Souvislost metabolismu s obezitou zkoumají v nové studii odborníci z brněnské lékařské fakulty. Hledají kvůli tomu dobrovolníky, muže i ženy mezi 20 a 50 lety, kteří mají problémy s vyšší tělesnou hmotností.

 

Dobrovolníci díky účasti ve studii získají možnost bezplatného vyšetření na přístrojích, které nejsou běžně dostupné.

Bazální metabolismus je množství energie, kterou vydá lidské tělo v klidovém stavu. Slouží pro zajištění základních životních funkcí. Je velmi individuální.

„Při držení různých diet lidé velmi často přijímají méně energie, než je hodnota jejich bazálního metabolismu, a jejich omezování v jídle tak nemá ze zdravotního hlediska žádný pozitivní efekt a složení jejich těla, tedy poměr tuků a svalů, se nemění tak, jak je potřeba,“ uvedl odborný garant studie Martin Forejt.

Lidé tak navíc dlouhodobě ohrožují své zdraví, protože nedodávají tělu dostatek energie a živin pro zajištění jeho funkcí.

Odborníci provádějí měření každý den od 07:00 do 09:00, procedura trvá u jednoho dobrovolníka zhruba hodinu. Každý, kdo chce měření absolvovat, musí vydržet 12 hodin bez jídla, kofeinu a alkoholu. Zhruba tři hodiny před měřením také nesmí pít. Důležitá je co nejmenší fyzická námaha ráno mezi vstáváním a měřením.

„Sledovaný člověk má na obličeji masku, která snímá vydechované a vdechované plyny, z nichž odečítáme hodnotu bazálního metabolismu,“ uvedla Jana Kunčická, která studii provádí.

Odborníci potřebují alespoň 200 dobrovolníků. Všichni dostanou kromě výsledků měření ještě výživová doporučení. Zájemci se mohou hlásit na čísle 602 650 708.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.