Červený kříž zrušil oblasti Hradec pro finanční potíže registraci

Český červený kříž

Výkonná rada Českého červeného kříže (ČČK) dnes k datu 29. února zrušila registraci Oblastnímu spolku ČČK Hradec Králové, který je od 7. prosince v insolvenčním řízení.

O zrušení registrace informoval prezident ČČK Marek Jukl. Základní činnost Červeného kříže na Hradecku budou zabezpečovat sousedních oblastní spolky. Minulý týden do insolvenčního řízení vstoupilo Krajské státní zastupitelství Hradec Králové.

Vedení Červeného kříže podle Jukla hradeckému spolku zrušilo registraci pro hrubé porušování stanov, vnitřních předpisů a poškození dobrého jména Červeného kříže na veřejnosti. „Oblastní spolek ČČK Hradec Králové tak následně vstoupí do likvidace, nezanikne-li již v rámci probíhajícího insolvenčního řízení,“ uvedl Jukl.

Hradecký oblastní spolek podle něj loni poškodil několik desítek seniorů, od nichž vybral zálohy na rekondiční pobyty, které neuskutečnil. Vybrané zálohy klientům nevrátil. Ústředí Červeného kříže bude podle Jukla sledovat insolvenční řízení a bude se v závislosti na jeho výsledku snažit seniorům alespoň částečně zmírnit negativní dopady jednání hradeckého spolku.

Hradecký oblastní spolek k situaci v prohlášení na svých webových stránkách uvedl, že má u různých subjektů pohledávky v hodnotě přes 13 milionů korun. Naopak jeho závazky podle prohlášení nedosahují ani poloviny této sumy.

Současná situace je podle hradeckého spolku důsledkem manažerských pochybení jeho bývalého zaměstnance. Ústředí Červeného kříže bylo podle spolku o situaci několikrát informováno, ale údajně neprojevilo zájem pomoci. „Snaha nadřízených orgánů ČČK distancovat se od celé situace na nás spíše působí jako snaha zamést existující potíže rychle pod koberec,“ uvedl hradecký spolek.

Insolvenční návrh na hradecký spolek podali jeho bývalí zaměstnanci kvůli dlužným mzdám. Následně se do insolvenčního řízení s pohledávkami přihlásilo přes 30 subjektů. Největším přihlášeným věřitelem je Hotel MAS z Písku s pohledávkou čtyři miliony korun. Hradecké hejtmanství a hradecký magistrát spolku zastavily výplaty dotací na poskytované sociální služby.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.