Už 76 provozů musela letos zavřít Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám. Podle inspektorů zůstává situace v některých potravinářských provozech značně neuspokojivá, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Ve 34 případech inspekce zavřela prodejny s potravinami. K nejčastějším příčinám patří nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců. V některých případech jsou škůdci přímo v prodejně, což je znát například na okousaných potravinách.
Loni začali inspektoři chodit i do restauračních zařízení, hospod a barů a v činnosti pokračují i letos. „Při kontrolách jsme letos zavřeli 35 restaurací. Důvodem byl zejména zanedbaný úklid v podobě nánosů mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze, skladech potravin a podobně,“ uvedl Kopřiva. Inspekce letos ve společném stravování udělala přes 3000 kontrol a u třetiny zjistila porušení právních předpisů. Poměr nevyhovujících provozů tak zůstává na stejné úrovni jako loni.
Dlouhodobě nejnižší výskyt závažných pochybení SZPI zjišťuje v sektoru výroby potravin neživočišného původu. Letos uzavřela sedm provozů.
Některé majitele vyzve inspekce k nápravě stavu. S těmi, jejichž pochybení je závažné, zahajuje správní řízení o uložení pokuty. Tam, kde se problémy opakují, se opakují i kontroly inspektorů.
Přidejte odpověď