Výstava varuje před riziky popálení

ilustrační foto: sheilaz413 / Fiickr.com

Symbolicky v předvečer „čarodějnic“ zahájila v pondělí 25. dubna v hlavní chodbě jihlavské nemocnice putovní panelová výstava Příběhy, které mohou zachránit život.

Jde o příběhy lidí, kteří utrpěli těžké popáleniny. Do 23. května se tu můžete zastavit u textů, z nichž zjistíte, jak vratký je okamžik dělící člověka od průšvihu či co dělat, pokud už k maléru dojde.

Výstava je iniciativou obecně prospěšné společnosti Popálky, jejíž ředitelka Jana Lacinová má vlastní zkušenost s těžkou popáleninou, a proto pomáhá takto postiženým zvládat náročné životní situace.

„Málokdo si například uvědomuje, že popálený pacient leží i několik měsíců na jednotce intenzivní péče ve sterilním boxu a ocitá se tak v sociální izolaci. Je jak rybička v akváriu,“ upozornila Jana Lacinová. A málokoho hned napadnou další komplikace – jizvy zbytňují a tuhnou, a pokud jdou přes klouby, opakují se rekonstrukční operace. U dětí navíc platí, že tělo roste, ale jizvy ne.

„Na našem urgentním příjmu máme takových případů asi pět do roka. Naposledy to bylo dítě opařené na 60 % povrchu těla. Je to nejčastější způsob takového poranění, když děcko stáhne například podložku na stole či na sebe svrhne rychlovarnou konvici,“ popsal z praxe primář traumatologie jihlavské nemocnice Jan Procházka.

„Naše nemocnice se o těžké popáleniny stará jen v akutním stavu, kdy pacienty stabilizujeme a záchranka je letecky dopravuje na specializovaná pracoviště do Brna či Prahy,“ doplnil lékař a přidal radu: „Nezmatkovat a chladit studenou vodou.“

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.