Jsem prakticky nevidomá a byl mi nově přiznán jen průkaz ZTP. Má smysl se odvolat?

Dotaz:
Jsem prakticky nevidomá a měla jsem průkaz ZTP/P. Kvůli skončení jeho platnosti jsem si žádala o nový, nepřišlo mi ale žádné rozhodnutí. Na úřadě mi oznámili, že rozhodnutí existuje, ale byl mi přiznán jen průkaz ZTP. Má smysl se odvolávat a nebo si mohu uškodit?  V současné době kvůli tomu nemám platný průkaz OZP, co s tím mám tedy dělat?  Žádám si také o kompenzační pomůcku, může to znamenat, že mi kvůli průkazu ZTP nebude přiznána a nemůže se toto rozhodnutí dotknout také mého invalidního důchodu nebo příspěvku na péči?

Odpověď:
V prvé řadě je potřeba uvést, že průkaz ZTP není nijak propojen s nárokem na kompenzační pomůcku, invalidní důchod, či příspěvek na péči, nemusíte se tedy obávat, že by Vám mohla být některá z uvedených výhod odebrána.
Rozhodně se dá doporučit, abyste se odvolala, pokud je to tedy ještě možné, protože píšete, že Vám nepřišlo žádné rozhodnutí. Bude nutné, abyste si zjistila jak to s rozhodnutím bylo, protože odvolat se vždy můžete pouze do patnácti dní od doručení rozhodnutí.
Pro to, aby Vám byl přiznán průkaz ZTP musíte splňovat následující kritérium:
l) oboustranná těžká ztráta zraku, kterou se rozumí zraková ostrost s korekcí, kdy maximum je menší než 3/60, minimum lepší než 1/60,

Průkaz ZTP/P je možné získat, když splňujete tyto kritéria:
j) neúplná (praktická) nevidomost obou očí, kterou se rozumí zraková ostrost s nejlepší možnou korekcí 1/60, 1/50 až světlocit se správnou světelnou projekcí nebo omezení zorného pole do 5 stupňů kolem centrální fixace, i když centrální zraková ostrost není postižena, nebo úplná nevidomost obou očí, kterou se rozumí ztráta zraku zahrnující stavy od naprosté ztráty světlocitu až po zachování světlocitu s chybnou světelnou projekcí.

Pokud v současné době nemáte platný průkaz OZP, tak se s tím nedá dělat nic. Po nějakou dobu se bez něj budete muset obejít.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.