Vánoční čokoládové kolekce sice nedělají, přesto mají před nadcházejícími svátky plno práce. Firma Mana z Krásné Lípy je kromě kvalitních čokoládových bonbonů zajímavá i tím, že dává práci postiženým lidem.
KRÁSNÁ LÍPA Omamná vůně se line firmou Mana v Krásné Lípě na Děčínsku. Zručné ruce tamních zaměstnanců vyrábějí desítky druhů těch nejkvalitnějších čokoládových bonbonů rozličných tvarů, chutí i náplní. Přitom to jsou ruce lidí, kteří jen těžko a mnohdy dlouhé roky hledali uplatnění na trhu práce. Jsou totiž postižení. Sociální firmě šéfuje Pavlína Šafusová.
Po čtyřech letech fungování je Mana věhlasnou čokoládovnou nejen na Děčínsku. „Za rok uděláme skoro dvě tuny čokolády. Když je čokoládový festival – tak říkáme dnům, kdy jde na odbyt hodně čokolády – prodáváme asi 400 bonbonů denně, což jsou skoro tři tisíce bonbonů za týden. A nynější období Vánoc čokoládovým festivalem rozhodně je,“ líčí Šafusová.
– Blíží se Vánoce. Jak se s nimi vypořádá Mana? O vánočních kolekcích to asi nebude, že?
Ne. Ale troufám si tvrdit, že i přesto zákazníky dokážeme uspokojit nejen na Vánoce, ale po celý rok.
– Takže i u vás se teď „frčí“ vánoční výrobky?
Ne tak úplně. Samozřejmě máme tabulky čokolády s motivy čerta, Mikuláše, máme bonbony ve tvaru kapříků, ale větší část sortimentu jsou naše klasické bonbony z čisté čokolády, s příchutěmi, náplněmi, oříšky či kořením.
– To moc vánočně nezní.
A vidíte, přesto budou naše bonbony a čokolády vánočními dárky. Vybavujeme objednávky firem, které naše luxusní bonbony poskládané v ručně vyráběných lýkových krabičkách dávají svým zaměstnancům coby vánoční dárek. Také objednávají tabulky čokolády s logem firmy, nebo dokonce s obrázkem továrny. Takových objednávek máme teď před Vánocemi hodně, složitější zakázku bychom asi museli odmítnout, neměli bychom čas na její výrobu.
– Co myslíte tou složitější zakázkou?
Kdyby si třeba výrobce kamen vymyslel, abychom mu vyrobili pro jeho zaměstnance coby dárek malá čokoládová kamna. S tím je hodně práce, takové přání nelze splnit ze dne na den, obnáší to vymyslet šablonu, pak jednotlivé dílky odlít, zkompletovat. Ale kdyby si takovou objednávku zákazník zadal třeba už v létě, na vánoce by čokoládová kamna měl.
– Čokoládu u vás vyrábějí postižení lidé. Je vás ve firmě patnáct, devět postižených. To je víc než padesát procent zaměstnanců. Jde tedy o sociální firmu.
Pracují u nás lidé, kteří jsou postižení mentálně, duševně i fyzicky. Sháníme je zpravidla na úřadech práce. Firmu jsme před čtyřmi roky založili jako sociální a zisk pro nás není prioritou, i když samozřejmě se uživit musíme. Na platy zaměstnanců nám přispívá stát a náš roční obrat činí zhruba 1,3 milionu korun. Já jsem si splnila sen o založení sociální firmy, která bude nabízet práci těm, kteří se na trhu práce jen těžko uplatňují. Když se nápad rodil, měli jsme několik návrhů, mezi nimi třeba na firmu na třídění odpadu. To jsem odmítla, firma na výrobu čokolády je přece jenom lepší.
– Jak na váš podnik koukají firmy, které u vás čokoládu kupují?
Prodejem našich výrobků poskytujeme jiným firmám takzvané náhradní plnění. To znamená, že ony pak nemusejí zaměstnávat povinné procento postižených. Tím, že od nás zboží odeberou, splní zákonnou povinnost dát postiženým lidem práci.
– Umíte odhadnout kolik kilogramů čokoládových bonbonů vyrobíte a prodáte denně?
Za rok to jsou skoro dvě tuny čokolády. Když je čokoládový festival – tak říkáme dnům, kdy jde na odbyt hodně čokolády – prodáváme asi 400 bonbonů denně, což jsou skoro tři tisíce bonbonů za týden. A období Vánoc čokoládovým festivalem rozhodně je.
– Často používáte spojení luxusní čokoláda či luxusní bonbony. Proč jsou podle vás vaše výrobky tak výjimečné?
I mně pořád naše čokoláda chutná, stejně jako našim zaměstnancům. Možná je to tím, že ji vyrábíme opravdu s nadšením a snad i láskou, a když k tomu přidáme kvalitní suroviny, dobrý výsledek je na světě.
– Odkud berete suroviny pro výrobu?
Polotovar máme z Belgie, kakaové boby na jeho výrobu pocházejí z různých zemí, třeba z Venezuely, z Papuy Nové Guiney a úplně ta nejlepší, nejdražší, stoprocentní čokoláda je z oblasti Morogoro v Tanzánii. Většina naší čokolády patří do té vyšší střední třídy kvality. Vyrábět jen z té nejkvalitnější bychom nemohli, neudali bychom ji vzhledem k ceně na zdejším trhu.
– Některé bonbony jsou „čisté“ – tedy pouze z bílé, mléčné nebo hořké čokolády, ale hodně dalších má nejrozmanitější příchuti nebo také náplně. Jaké například?
Do čokolády přidáváme různé koření, třeba skořici, ale i chilli, červený pepř. Potom máme také čokoládu s plody, třeba s malinami, brusinkami. Oblíbené jsou také další náplně, třeba se šampaňským, s povidly nebo s mákem. A také pivní náplň. Tou ovšem plníme bonbony spíše výjimečně, k nějakým příležitostem. Náplně vymýšlíme a vyrábíme sami. Chceme, aby byla naše čokoláda jedinečná, aby se nikde jinde nedala koupit obdobná.
– Sídlíte v centru Národního parku České Švýcarsko. Pomohlo k vzestupu vašeho podniku toto strategické umístění v turisticky přitažlivé oblasti? Lidé navíc mohou vaši práci pozorovat velkou výlohou.
Obojí je velké plus. Ale větší je asi ta výloha. Turisté, kteří sem přijedou, to berou jako atrakci, podívají se výlohou a pak zajdou koupit. A protože nejlepší reklamou je ta, která jde od úst k ústům, řeknou svým známým a ti sem pak také zavítají. A abychom byli skutečnou atrakcí, otevřeli jsme letos i dílničku, kde si lidé mohou bonbony sami vyrobit, funguje denně a je o ni zájem.
Fakta Chráněná dílna * Mana funguje od počátku bez dotací. Čokoládovnu založilo před čtyřmi lety krásnolipské občanské sdružení Cedr – komunitní centrum. Z vlastních zdrojů si pořídilo provozní vybavení a podnik zahájil výrobu. * Aby mohla firma vzniknout, vložili do ní zakladatelé i vlastní rodinné peníze. V současné době už Mana pod komunitní centrum Cedr nepatří, funguje samostatně jako chráněná dílna pod sociálním družstvem Cedrovatka.
Alice Klaubenschalková
Mladá fronta DNES
Přidejte odpověď