Učí tančit na vozíku, v únoru bude ples

Osmnáct let už je Jarka Panská ze Žatce na vozíku. Nohy ji definitivně přestaly poslouchat kvůli degenerativního míšnímu onemocnění ve třiatřiceti letech. To jí ale nijak nebrání tančit, a dokonce i učit otočky jiné vozíčkáře.

ŽATEC „S nemocí a svým stavem jsem se srovnávala těžce, měla jsem deprese a dva roky jsem byla v domácím vězení. Tanec mě naučil opět se radovat ze života,“ říká lektorka a zakladatelka spolku Roztančená kolečka, jehož cílem je výuka tance se zdravým partnerem pro vozíčkáře s alespoň jednou zdravou rukou.

Roztančená kolečka fungují již osm let a za tu dobu taneční kurz absolvovalo 78 vozíčkářů. „Učíme tančit lidi po úrazu páteře i po onemocnění, například po dětské obrně, stejně tak ale i seniory na vozíku. Nejmladší naší tanečnicí byla tříletá holčička, nejstarší 89letá seniorka,“ vyjmenovává Panská.

Kromě možnosti setkat se s lidmi se stejnými problémy, kdy si mohou popovídat, je tanec i formou fyzické terapie. „Při tanci napínají všechny fungující svaly a protahují šlachy. Například Petr, který si zlomil krční páteř při skoku do bazénu, nebyl v době, kdy s námi začínal, schopen se ani sám najíst a na vozíku ujel sotva pár metrů. Po letech tancování se jeho stav zlepšil, je mnohem samostatnější,“ líčí Panská.

Taneční kurzy se konají jednou až dvakrát do měsíce. Díky finanční podpoře města a sponzorů jsou pro vozíčkáře zdarma. A co se na kurzech naučili, účastníci zanedlouho zúročí – v sobotu 25. února na vozíčkářském plese, který se uskuteční v žateckém Lidovém domě. „Zúčastnit by se ho mělo přibližně 16 vozíčkářů. Bohužel víc se nás na parket nevejde, vozíčkář musí mít k tanci víc prostoru než zdravý taneční pár. Po plese opět začneme s tanečními kurzy,“ upozornila Panská.

Prostřednictvím tance tak boří další z bariér, s nimiž se vozíčkáři každý den potýkají. Díky kurzům i plesu mohou vyrazit do společnosti.

„Tanec na vozíku nemá bariéry, jen ty, co si postavíte sami. S tanečním partnerem jsme tančili i tango a teď bychom rádi natrénovali vystoupení také na vážnou hudbu, například valčík,“ podotkla lektorka s tím, že k tanci není potřeba ani speciální vozík. Otočky, osmičky nebo přítahy se lze naučit i na běžném typu vozíku.

Výuka tance není jedinou činností, které se vozíčkářka věnuje. Radí také městu, jak zlepšit ve městě podmínky pro snadnější pohyb handicapovaných a se svou fenkou německého ovčáka Dinou dělá i canisterapii, což je léčba se psem.

„Pořádala jsem taneční kurz přímo v domově pro seniory. A jelikož je moje fenka Dina velmi přátelská a mazlivá, brala jsem ji s sebou. Senioři z ní byli nadšení. Mnozí měli dříve také domácí mazlíčky, kteří jim v domově samozřejmě chybí. Dina je velmi vnímavá a vycítí náladu člověka a podle toho se zachová. Někdy si k němu jen lehne, jindy do něj drcne čumákem, a řekne si tak o hlazení,“ popsala lektorka.

Miroslava Strnadová
Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.