Jak přimět zuby, aby se samy uzdravily

ilustrační foto: Studio CI Art / Photl

Vědci z londýnské vysoké školy King‘s College odhalili způsob, jak přimět zuby, postižené i hodně velkými kazy, aby se samy uzdravily.
Využili k tomu lék původně vyvinutý proti Alzheimerově chorobě s názvem Tideglusib, který prošel klinickými testy a je tedy zcela bezpečný. Ten stimuluje přírodní kmenové buňky v těle.
S menším poškozením si zuby dokážou poradit v omezené míře už nyní. Produkují totiž zubovinu (dentin) – žlutobílou hmotu, která tvoří většinu zubu a podobá se kosti. Ta potáhne poškozené místo úzkou vrstvičkou. K opravě větších kazů není tedy třeba nic jiného, než aby se zvýšila produkce těchto kmenových buněk cíleně v jednom místě a větší díry v zubu se tak zubovinou samy zacelily.
Zubovina je výrazně kvalitnější než jakékoliv umělé výplně (plomby), které vypadávají, při každé další opravě se dutina zvětšuje a po větším počtu oprav nezbývá, než zub vytrhnout. Vědci z Londýna nyní testují kolagenové houby, které se v zubu časem samy rozloží. Tyto výplně se namočí do účinné látky a vloží se do zubní dutiny, kde se spustí produkce vlastních kmenových buněk. Nová zdravá tkáň pak díru v zubu vyplní.
Je tedy opravdu naděje, že se zbavíme nepříjemných dentistických zákroků, které většinou nepřinášejí úlevu navždy a navíc je zpravidla provází i bolest? Ano. A dokonce to nemusí ani dlouho trvat. „Tideglusib je již schválený a je tu tak možnost dostat tuto léčbu na kliniky opravdu velmi rychle,“ vysvětlil šéf týmu expertů z King’s College profesor Paul Sharp s tím, že všechny dosavadní klinické testy ukázaly, že tahle metoda skutečně funguje.

Téma

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.