Vláda se vrátí k návrhu na valorizaci plateb za státní pojištěnce

VVZPO vládní výbor

Vláda se v pondělí vrátí k návrhu zákona ministerstva zdravotnictví, který má zajistit pravidelnou valorizaci zdravotního pojistného za státní pojištěnce. Kabinet měl o návrhu jednat už loni v létě, kvůli koaličním sporům ale jeho projednávání odložil.

Na kompromisní variantě se až na začátku ledna dohodli ministři financí a zdravotnictví Andrej Babiš (ANO) a Miloslav Ludvík (ČSSD). Podle této dohody by měl stát v letech 2018 až 2020 přidat na platby za státní pojištěnce vždy 3,5 miliardy korun navíc.

Stát platí pojistné za zhruba 5,95 milionu lidí, mezi kterými jsou především děti, důchodci či nezaměstnaní. Vyměřovací základ pro tyto platby je nyní stanoven zákonem s tím, že vláda může tuto částku svým nařízením měnit. Pro letošní rok dosahuje vyměřovací základ 6814 korun, měsíční platba za jednoho pojištěnce činí 920 korun. V posledních letech se navyšování plateb stalo předmětem politických sporů, mezi lety 2010 a 2013 se nenavyšovalo vůbec a systém veřejného zdravotního pojištění vyčerpal své rezervy.

Ministerstvo zdravotnictví proto předkládá zákon, podle kterého by byla zavedena pravidelná valorizace. Vyměřovací základ platby by se navázal na všeobecný vyměřovací základ stanovený pro účely důchodového pojištění. „Výhodou tohoto řešení je předvídatelnost vývoje výše platby za státní pojištěnce, neboť vychází z roku o dva roky předcházejícímu tomu, pro nějž se vyměřovací základ stanovuje, a příslušného přepočítacího koeficientu,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě. Zároveň by byl zaveden takzvaný anticyklický mechanismus, podle kterého by příspěvek státu v době konjunktury, kdy díky vyšší zaměstnanosti putuje do systému více peněz, byl nižší a zvyšoval by se v době recese.

Předkládací zpráva píše, že v příštích letech bude třeba navýšit platby o 4,3 miliardy, 3,6 miliardy a 3,8 miliardy korun ročně. Podle nedávné dohody Ludvíka s Babišem by to ale mělo být 3,5 miliardy korun ročně. Příští rok by se měsíční částka za jednoho pojištěnce měla zvednout o padesátikorunu na 970 korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.