Černí koně mohou navzdory handicapu „klusat“ na kolech

„Kolo je jednou z nejlepších rehabilitačních pomůcek,“ shodují se fyzioterapeuté. Díky kolu si vítr ve vlasech užívají také mnozí handicapovaní.

Zlín – „O nohu jsem přišel ve 14 letech kvůli zranění a při návratu do běžného života mi velmi pomohlo kolo, které mi přinášelo fyzickou i psychickou vzpruhu,“ říká Tomáš Pouch, který se rozhodl pomáhat podobně postiženým a založil sdružení „Černí koně“. Věnuje se pořádání sportovních akcí, půjčování handbiků a tricyklů.

CHTĚJÍ ŽÍT PLNOHODNOTNĚ, NOTNĚ, PODPOROVAT SE

Do rozjezdu „Černých koní“ investoval mnoho peněz a času, ale nelituje toho.

„Chtěli jsme se stýkat s podobnými lidmi, vytvořit jakousi partu, tým, vzájemně se podporovat,“ líčí původní záměr Tomáš Pouch. „Každý si potřebuje najít něco, v čem je dobrý,“ domnívá se. Okolo Černých koní se pohybuje stále více lidí, aktuálně je to až sto zdravých a padesát zdravotně postižených. „Jsou to lidé, kteří se nevzdávají, chtějí žít plnohodnotně a je s nimi veselo, rozhodně si parádně užíváme a jsme pozitivní. Možná i díky sportu,“ uzavřel.

LADNOST JE MOŽNÁ I S JEDNOU NOHOU

Velmi náročné umění u tyče předvedla během středečního odpoledne také Daniela Pecinová, mistryně světa v akrobacii u tyče.

Přítomným předvedla nádherné vystoupení, kterým dokázala, že i s jednou nohou může žena vypadat ladně a půvabně. K akrobacii u tyče se přitom dostala teprve před čtyřmi lety.

„Kamarádka mne dlouho lákala, ať to zkusím a i když mi to nejprve připadalo nemožné, nakonec jsem z tance u tyče nadšená,“ sdělila Daniela. O levou nohu přišla ve svých šestnácti letech. „Věnovala jsem se hodně míčovým sportům a jednou jsem si poranila koleno,“ vylíčila. Lékaři mladé dívce krutou bolest v koleni příliš nevěřili a neustále si ji přehazovali jak horký brambor. „Pak se ukázalo, že mám v koleni nádor,“ konstatovala. Nejprve se pokoušela nemoc porazit drastickou očistnou kúrou, nakonec se ale amputaci nohy nevyhnula. „Byla jsem pak i ráda, že mi nohu vezmou, protože mě ukrutně bolela,“ zavzpomínala na těžké období. Když jí v roce 2008 nohu vzali, absolutně nevěřila, že dokáže dodělat školu, odmaturovat a stát se mistryní světa v akrobacii u tyče. Přesto to všechno zvládla. „Mám plno přátel, držíme pospolu a jsem ráda, že při svých vystoupeních předávám lidem vzkaz, že je možné dokázat i nemožné, motivujeme se tak navzájem,“ doplnila.

DĚTI SI ZKUSILY I CHŮZI POSLEPU A S HŮLKOU

Ve Zlíně na náměstí Míru se mohli přítomní seznámit také s biketrialistou Josefem Dresslerem – několikanásobným mistrem republiky a dvojnásobným mistrem světa. Děti si také vyzkoušely chodit v začerněných brýlích se slepeckou hůlkou nebo jet na kole poháněném pouze pomocí rukou. „Je to dřina, hrozně z toho bolí celé tělo,“ vylíčil své pocity třináctiletý Jakub Minář.

Projekt Speciálních olympiád, který se zaměřuje na sportovce s postižením, se konal v rámci Zlín Film Festu. „Věříme, že se takto daří bořit mýty a předsudky společnosti o handicapu,“ předpokládá mluvčí zlínského filmového festivalu Kateřina Martykánová.

Staň se superhrdinou

Černí koně vyzývají děti do 15 let, aby se zapojily do soutěže o „Super hrdinu“.

Každý, kdo pomůže někomu s handicapem, může poslat příběh, fotku nebo video a získat hodnotný dárek. Podpoří tak handicapované a více se seznámí s jejich nelehkým osudem. Www.superhrdina.cz

MARCELA KANIOVÁ
Kroměřížský deník
http://kromerizsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.