Handbike pro děti je zatím nedostupný luxus

Nezisková organizace Černí koně se rozhodla pomoci dětem a začali konstruovat handbiky pro děti.

Praha – Když malý Alex Ohar z páté třídy, který žije za Prahou, přišel kvůli rakovině o nohu, nehodlal se vzdát sportu. Už půl roku trénuje lukostřelbu a chystá se na svoji druhou soutěž.

Kromě toho má i velmi rád jízdu na kole. Jako vozíčkář ale nemůže cyklistům stačit. Rukama ho prostě nedokáže rozpohybovat tak rychle, aby měl zpátky vítr ve vlasech tak, jako to mají lidé jezdící na kole.

Tak, jako jsou pomůcky pro handicapované velmi finančně náročné, jde i v případech handbiků o peněžní luxus.

„Pokud platí rodiče léčbu, je to pro ně velké vydání. Koupit potom dítěti kolo za sto tisíc korun je pro ně nemožné. Zvlášť když z něj dítě vyroste,“ řekl předseda neziskové organizace Černí koně Tomáš Pouch. Sám miluje jízdu na kole a po nehodě na motorce přišel o nohu. Je velkým propagátorem cyklistiky handicapovaných.

„Vymysleli jsme si projekt, který je úplně bez komerce. Vyrábět handbiky pro děti není lukrativní. Kolo pro dítě se nevyplatí a taky z něj odrostou,“ komentoval Tomáš Pouch rozhodnutí, proč se rozhodli vyrábět kola pro postižené děti sami. Díky takřka nulovým nákladům dokáží vyrobit jeden dětský handbike kolem pětadvaceti tisíc korun. Pokud bude větší zájem, dokážou cenu ještě snížit.

Cílem Černých koní ale není kola prodávat, nýbrž je bezplatně zapůjčovat dětem, které by je mohly využívat. Proto chtějí sehnat na výrobu peníze díky sponzorům a od veřejnosti prostřednictvím sbírkového účtu. Rodiče si pak kola bezplatně půjčí a až ratolesti odrostou, vrátí ho, aby ho mohly využívat další.

„Letos vyrobíme kola, kterými zásobíme rehabilitační centra pro handicapované děti. Tam se s nimi seznámí i jejich rodiče. Další krokem bude to, že můžeme kola dodávat přímo do rodin.

Předpokládám, že do dvou let bychom mohli zorganizovat soutěž v závodech handbiků,“ vykreslil Pouch. Jeho samotnou motivací je to, že kolo bylo pro něj v dětství zdrojem fantazie. Jednou to byl kovbojský kůň, jindy zase silná motorka. Černí koně aktuálně připravuje projekt Vítr ve vlasech a vzdělávací projekt Tour4change. S ním objedou celou republiku a zastaví se v sedmi městech. V pátek 3. června se zastaví také v Praze před Rudolfinem.

Cílem turné, kterého se zúčastní zdraví i handicapovaní cyklisté, je změnit vnímání handicapu veřejností.

„Naše hlavní poslání je bezpečnost, tolerance a prevence. Abychom mohli sportovat, potřebujeme pomoc společnosti. Snažíme se to vracet, a proto navštívíme děti na školách a seznámíme je s handicapovanými a také jim vysvětlíme, jak předejít úrazům při sportu,“ vysvětlil Tomáš Pouch.

Už od začátku pracuje s Černými koňmi mistr světa v biketrialu Josef Dressler. „Na kole každý jezdit neumí, takže pokud se děti naučí od mládí kolo ovládat, snižuje se riziko úrazu. Chceme dětem pomoc, jak kolo ovládat,“ uvedl Josef Dressler, který si už handbike vyzkoušel, ale chystá se ještě jízdu na něm natrénovat, aby mohl školit i handicapované děti.

Handbiky pro děti mají ještě další funkci, tedy nejen rehabilitaci. „Cílem je využití maximálního množství zachovaných funkčních rezerv pacienta a jeho zapojení zpět do aktivního pracovního, rodinného a společenského života,“ upozornil Jakub Jeníček, fyzioterapeut z Kliniky rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

Velmi častým problémem handicapovaných bývá právě nemožnost mobility a chůze, proto se léčba a rehabilitace zaměřuje právě tímto směrem.

PAVLA JANOUŠKOVÁ
Benešovský deník
http://www.benesovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.