Hendikepovaný podnikatel: Jste sociální přísavky

Ve včerejším pořadu Michaely Jílkové „Máte slovo“ na téma nezaměstnanost vystoupili i dva hendikepovaní diskutéři – jeden v pozici podnikatele, druhý jako dlouhodobě nezaměstnaný odborník v IT technologiích. Co dělat, je-li člověk nezaměstnaný? Zkrácený přepis pořadu ČT.

V pořadu České televize vystoupili:
Roman Chlopčík, náměstek ministryně práce a sociálních věcí /ODS/:

Zdeněk Škromach, senátor a místopředseda strany /ČSSD/:

Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu /TOP 09 a starostové/:

Milan Šůcha, 3,5 roku nezaměstnaný, hendikepovaný IT specialista; 48 let:

Ivo Toman, podnikatel, který přes svůj zdravotní handicap nejen pracuje, ale je i úspěšný a má 1 zaměstnance:

Petr Bajer, podnikatel; 8 zaměstnanců; místopředseda Strany soukromníků:

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo sedmibodový plán, který by měl za sedm miliard snížit nezaměstnanost. Paní ministryně očekává, že práci dostane až několik tisíc lidí. Tak, pane náměstku, začněme, prosím, bodem, podpora zaměstnávání matek a dlouhodobě nezaměstnaných. Jak tedy ty matky a dlouhodobě nezaměstnané dostanete tak, aby začali pracovat?

náměstek ministryně práce a sociálních věcí /ODS/:
Naším receptem je to, že jak skupina matek, které jsou nezaměstnané, tak skupina osob dlouhodobě nezaměstnaných – pro ně by bylo vhodnou příležitostí zahájit svoji novou pracovní kariéru v rámci zkrácených pracovních úvazků. Zkrácené pracovní úvazky podnítí a zvýší zaměstnatelnost těchto lidí, protože na jednom pracovním místě jsme vlastně schopni zaměstnat dva zaměstnance. Zaměstnavatelům, kteří budou ochotni takto uchazeče o zaměstnání do práce přijmout, nabízíme dotaci až ve výši dvanácti tisíc korun měsíčně.

Milan ŠŮCHA:
Já s tímhle nemůžu s vlastní zkušeností souhlasit, poněvadž reálné mzdy jsou tak nízké, zvláště v mimopražských regionech, kde berou prodavačky osm deset tisíc v nejlepším případě, a představa, že by se tam střídaly dvě za poloviční plat na poloviční úvazek, je zcela nereálná.

náměstek ministryně práce a sociálních věcí
Já si nemyslím, že by to bylo zcela nereálné a možná ten příklad té prodavačky nebyl třeba nejvhodnější. Může existovat spousta jiných zaměstnání. Existuje neziskový sektor, existujou různé sdružení.

Ivo TOMAN
Ve středověku by ti lidé zemřeli hlady. My se o ně staráme a místo aby byli vděční, že z našich daní jsou placeni, tak jsme ještě osočováni, že jsme paraziti. Tihle lidi jsou sociální přísavky. A my jsme paraziti. Mně to trošku nesedí.

Takže pan Šůcha je třeba parazit?

Ivo TOMAN
No pokud někdo nechce jezdit do práce, protože musí jezdit, vždyť ve středověku by umřel hladem.

Pavel JANÍČKO :
Janíčko z Českomoravské konfederace odborových svazů, pane Tomane, chcete říct, že 600 tisíc lidí na úřadech práce jsou paraziti?

Ivo TOMAN
To jsem neřek. Zase dáváte nálepku.

Pavel JANÍČKO, :
my v odborech hájíme práva zaměstnanců a vy nám tvrdíte, že 600 tisíc a stále více lidí, kteří na těch úřadech práce jsou, jsou paraziti. Teď jste to před chvilkou říkal.

Ivo TOMAN
Já jsem řekl slovo sociální a přísavka a to hodně z těch 600 tisíc.

Pavel JANÍČKO, :
Sociální přísavka a parazit, to je podle mně jedno a totéž téměř.

Ivo TOMAN
Ale já jsem neřekl, že jsou to všichni. Konečně se to rozjelo.

Zdeněk ŠKROMACH
Já myslím, že pan Toman platí svoje daně a odvody a tak stejně to platí i ti zaměstnanci, kteří ztratí zaměstnání. Oni si přece předplácejí v sociálním pojištění i tu podporu v nezaměstnanosti i to sociální zajištění. To není zadarmo. To je v rámci pojištění, které si ty lidi poctivě platí ze svých nízkých mezd, které jim vláda zaručuje…….. A těch osm tisíc korun, a ještě na poloviční úvazek, tak to není o tom, že budete pracovat, ale vy budete ještě na tu práci pomalu doplácet, milý pane, abyste do té práce vůbec mohl dojíždět za ty čtyři tisíce hrubého, kterého ten člověk na ten poloviční úvazek dostane. Uživte z toho rodinu. Z poctivé práce za tuhle mzdu uživte rodinu.

Petr BAJER místopředseda Strany soukromníků:
Určitě je procento nezaměstnaných, který pracovat nechtějí a využívají dávky a je procento nezaměstnaných, který pracovat chtějí a je potřeba jim pomoci. ….. jsem přesvědčený o tom, že matky by se měly starat o děti a měly by mít dostatečnou příspěvek na výchovu dětí a jejich místa nebo místa, který by obsazovaly, by měli obsazovat nezaměstnaní, kteří jsou na úřadech práce a kteří pobírají dávky.

Milan ŠŮCHA
V souvislosti s těmi rekvalifikacemi bych chtěl zdůraznit, že úřad práce mi po třech letech nezaměstnanosti nabídl rekvalifikaci z IT odborníka buď na stavebního dělníka nebo na vrátného, což mi připadá jako výsměch.

náměstek ministryně práce a sociálních věcí /ODS/:
a ty tři roky vy jste třeba nezkusil sám se zeptat na úřadě na nějakou rekvalifikaci nebo aktivně k tomu přistoupit, jestli by, já nevím, nebyl nějaký správce sítě, když jste IT specialista, tak asi tyto věci umíte, tvorba webových stránek. Dovedu si představit možná jiné věci spojené s IT.

Milan ŠŮCHA
Aktivně jsem se o rekvalifikaci zajímal a dozvěděl jsem se, že požádat o to mohu, ale že nemám šanci, aby mi to bylo schváleno. Rekvalifikace, která by mi byla profesně k něčemu.

Ivo TOMAN:
Já jsem si dneska dal na Jobs.cz, Praha informatika – 33 volných míst, pak jsem si dal programátor Praha, 535 volných míst, IT Praha 1656 volných míst. Vina není v systému, milý pane. Volná místa jsou.

Milan ŠŮCHA
Zkusil jste někdy si hledat práci, pane Tomane?

Ivo TOMAN
Já bych se styděl, kdybych šel. Já jsem postižený, na mně to je vidět, já bych se styděl jít na pracák. Já jsem vždycky měl tu energii něco sám vybudovat a pomáhám lidem, místo abych byl ta přísavka.

Milan ŠŮCHA
Bez přehánění jsem absolvoval asi 150 konkurzů za ty tři a půl léta. Pokud se na jedno místo hlásí původně dvacet uchazečů, poslední rok je to až padesát uchazečů a člověk je handicapován věkem, dejme tomu někdo zdravotním postižením, má doma malé dítě, tak nemá nejmenší šanci v tom konkurzu uspět. …V poslední době jsem už nedostával vůbec odpovědi na mé nabídky zaměstnání.

Ano, já myslím, že tady pan Šůcha to říká správně. Rozumíte, jedna věc je nabídka volných míst a druhá věc je, že skutečně lidé, už to začíná nad 45 let, nejsou přijímáni. Protože jsou staří. Tak jim to říkají teda zaměstnavatelé. Já už jsem taky stará.

náměstek ministryně práce a sociálních věcí:
Možná tady jsme v jednom z případů, kdy by mohly zafungovat ty opatření, které jsme tady nabídli. A v případě poskytnutí dotace zaměstnavateli, který by pana Šůchu zaměstnal, tak by byl možná schopný překlenout problémy, které pan Šůcha zmiňuje.

No tak jak by se třeba pan Šůcha k těm dotacím dostal?

náměstek ministryně práce a sociálních věcí
Pan Šůcha se k nim nedostane, ale pan Šůcha může mít informace, když se baví se zaměstnavatelem, tak mu může sdělit, jsem dlouhodobě nezaměstnaný a úřady práce poskytují zaměstnavatelům dotaci, pokud byste mě zaměstnali.

Petr GAZDÍK:
To je jedna věc. Druhá věc, pane Šůcho, prosím, byl jste někdy na veřejných prospěšných pracech na obci nebo…?

Milan ŠŮCHA
Ne.

Petr GAZDÍK
Proč?

Milan ŠŮCHA
Veřejně prospěšným pracem, naštěstí se mě netýkaly. Dotklo se mě opatření bývalého pana ministra Drábka, takzvaný systém DONEZ, což je bez přehánění udělení domácího vězení.

Já vám něco řeknu, tady pan Šůcha je opravdu reprezentantem dlouhodobě nezaměstnaných. Je tady chudák jak na pranýři. To je jako kdybyste mu nevěřili, že chce pracovat. Slyšeli jste, že byl na 150 konkurzech.

Petr GAZDÍK:
Moje zkušenost starosty je taková, že vždycky když na jaře, když jsem šel přijímat ty nezaměstnané, a u nás v obci je jich zhruba vždycky tak čtyřicet, tak z toho třetina byly skutečně ty kategorie, které jsou muži a ženy před důchodem, ženy po mateřské dovolené. Těm se velmi těžko hledá práce. A ti skutečně chtěli jít na obec, pracovat na veřejně prospěšné práce. Pak tam byla skupina lidí, kteří někde pracovali načerno, kteří zneužívali trhu práce a ti se rázem, když věděli, že by měli jít na obec na veřejně prospěšné práce, velmi rychle odhlásili. A pak je tam skupina lidí, kteří nepracovali, pracovat nechtějí a pracovat nebudou. Já doufám, že pan Šůcha do nich nepatří.

Zdeněk ŠKROMACH
Pane Gazdíku, já myslím, že tady napadat člověka, který prostě je dlouhodobě bez práce…

Petr GAZDÍK
Já určitě pana Šůchu nenapadám.

Zdeněk ŠKROMACH
A věřím tomu, a určitě i vy jste se setkal s lidma, kteří si hledají práci a víte, že pro člověka, který je vysokoškolsky vzdělaný, má zkušenosti, tak jít hrabat chodník určitě není to nejideálnější.

Petr GAZDÍK
My jsme neměli na obci práci, pane Škromachu, jenom hrabat…

Zdeněk ŠKROMACH:
nakonec váš ministr to byl ten, který de facto veřejně prospěšné práce pohřbil. Nezaměňovat s veřejnou službou, kterou jste zavedli v podstatě jako otrocký způsob nabízení práce fakticky zadarmo. Ani to, co kdysi Nečas zavedl, že za to bylo alespoň nějaké zvýhodnění, i to jste zrušili.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.