Poslanci smetli návrhy na změnu sKarty ze stolu

parlament sněmovna poslanci

U sKarty zůstává vše při starém. Ministryně Ludmila Müllerová není schopna jednat bez pomoci premiéra.Sněmovna odmítla hlasy koalice senátní návrh ke změnám ve využívání kontroverzních sKaret. Senátoři totiž žádali zachování platební funkce sKarty jen pro výplatu pomoci v hmotné nouzi. Celý návrh se ale koalici nelíbil.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek se pak hlasitě navážel do ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové kvůli tomu, jak je prý v této věci laxní.

Letos v lednu Senát na podnět ČSSD navrhl sKarty zrušit úplně. Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) také podal kvůli sKartám ústavní stížnost.

Změny chystá kolem karet ale i vláda. Už na příští schůzi sněmovny by mohla předložit návrh, podle kterého bude platební funkce sKarty naprosto dobrovolná a příjemci sociálních dávek si budou moci vybrat, jakým způsobem je budou dostávat. Povinná bude ale identifikační funkce karty.

Kvůli normě se rozčiloval místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. „Je pravda, že bývalý náměstek, ten obviněný náměstek Šiška, chodí stále na ministerstvo?… Když se zeptáme, co s tím svinčíkem bude dál, tak ona (ministryně Müllerová) řekla, že to řekla panu premiérovi! To ona není sama schopná říci, co si s tím počne?“ útočil slovně na Müllerovou, jež hovořila předtím, Zaorálek.

Drábek: Někteří ale chtějí tu kartu využívat

Senátní předloze kabinet a i exministr Drábek vytkli, že chce zrušit platební funkci sKaret také v případech, kdy ji příjemci dávek chtějí využívat. Návrh podle Drábka i vlády tak neřeší postavení lidí, kteří kartu využívají jako průkaz osob se zdravotním postižením.

To chce ČSSD vyřešit obnovením původní podoby průkazů až v rámci další senátní předlohy, kterou navrhla úplné zrušení kontroverzního projektu. Horní komora tento návrh schválila teprve minulý měsíc a sněmovna se jím bude zabývat až po projednání vládou.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.