Revmatoidní artritida. Boj proti imunitě i se systémem

Bolesti a otoky kloubů rukou, ranní ztuhlost kloubů. To je dennodenní chléb asi procenta Čechů. Podle VZP se počet pacientů s revmatoidní artritidou navíc za posledních pět let zvýšil zhruba o deset procent. Proč nemoc vlastně vzniká, není jasné. Jasné ale je, že až polovinu nemocných připraví o zaměstnání a že boj imunitního systému s klouby může skončit trvalou invaliditou.

Artritida znamená zánět kloubu. Nemocí, které ho ale mohou přivodit, je celá řada. Mezi nejčastější patří revmatoidní artritida, lidově revma, při níž imunitní systém napadá klouby.

POZNAT TU PRAVOU

„Jednotlivé druhy se mezi sebou liší rozsahem postižení, kombinací s dalšími projevy, jako jsou zánět páteře, poškození vnitřních orgánů, oka či kůže. Některé, naštěstí vzácnější nemoci, mohou zároveň postihnout i srdce, plíce nebo ledviny. Tam pak mají projevy závažnější dopad než samotný zánět kloubů,“ řekl k dalším nemocem, jež jsou spojeny s artritidou, profesor Jiří Vencovský, předseda České revmatologické společnosti.

Že i lékaři bojují s nemocí bez jasné příčiny a s fatálními následky zpočátku donkichotsky, potvrdila i Kateřina Bártková z Fakultní nemocnice v Ostravě: „Rozlišení revmatoidní artritidy od jiných artritid může být obtížné především na počátku nemoci a mnohdy vyžaduje další vyšetření.“

TISÍCE NOVÝCH KAŽDÝ ROK

Podle profesora Vencovského je v populaci asi 0,8–1 procento nemocných, kteří trpí revmatoidní artritidou různé závažnosti. Ročně se podle něj objeví asi 20–30 nových případů revmatoidní artritidy na 100 tisíc obyvatel, což je u nás přibližně dva až tři tisíce za rok.

„První známkou je bolest a otok kloubů, většinou několika a nejčastěji kloubů na rukou. Nemocní bývají také více unaveni a mají zejména po ránu ztuhlé ruce. Typická je také symetričnost potíží, tedy na obou stranách těla,“ uvádí první varovné symptomy Vencovský. Záleží však na závažnosti nemoci. Všichni nemocní totiž nemají těžké stavy s postižením mnoha kloubů.

„V současné době je důraz kladen zejména na včasnou diagnostiku a rychlé zahájení léčby, čímž můžeme předejít nevratnému poškození kloubů. Základem je léčba farmakologická. Důležitá je také fyzikální terapie a rehabilitace. V případě závažného kloubního poškození přistupujeme rovněž k léčbě chirurgické,“ uvedla k metodám léčby Bártková.

Třetina pacientů má díky moderní léčbě buď žádné nebo jen minimální příznaky. Lékaři podle Vencovského dokážou u dalších 30-40 procent lidí navodit stav, kdy nemoc dále nepokračuje, nebo jen pomalu a nevede tak k výraznému funkčnímu poškození.

LÉKY EXISTUJÍ. CESTA K NIM JE ALE DLOUHÁ

„Autoimunitní revmatické choroby mohou postihnout i mladého člověka a během několika let dokonce způsobit invaliditu. A naštěstí právě nejhůře postiženým revmatikům, tedy těm, kterým nemoc zkracovala život, pomohly moderní biologické léky nejvíce,“ uvádí Vencovský.

Nejde však o zázračné všeléky. U části pacientů k léčebné odpovědi vůbec nedojde, u jiných biologické léky zaberou, ale odpověď na léčbu se časem vytratí. Poté musejí lékaři hledat jinou účinnou látku. Léčba jednoho pacienta navíc stojí nemalé prostředky a lehce se vejde do rozmezí 200 až 300 tisíc korun za rok. Účinná biologická léčba, která nemoc zastaví nebo alespoň potlačí, se ale k mnohým dostává pozdě. Na vině jsou indikační kritéria, která zdravotním pojišťovnám neumožňují hradit lék dříve. Boj s nemocí tak často stíhá i zápas o život se systémem.

Příčina onemocnění

Genetické faktory – u dědičně náchylného jedince se nemoc spouští aktivací imunitního systému dosud nezjištěnou látkou pravděpodobně virového nebo bakteriálního původu.
Hormonální faktory – nemoc častěji zaútočí na ženy v produktivním věku, na vzniku choroby se také mohou podepisovat ženské pohlavní hormony.
Kouření – je jedním z výrazných rizikových faktorů, nemoc se u kuřáků vyskytuje třikrát častěji než u nekuřáků.

Jak na zdravé klouby

Zpestřete svůj jídelníček – nejlepší prevencí je pestrý jídelníček bohatý na vitamíny, jako jsou ovoce a zelenina, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, vejce, ryby, kuřecí a jiné kvalitní maso.
Pivo jako prevence – ženy, jež si dopřejí několikrát týdně skleničku piva, onemocní méně častěji než abstinentky. Podobnou službu může prokázat i příležitostná sklenka vína nebo doušek likéru.
Sportem ke zdravým kloubům – cvičení zachovává klouby pohyblivé, svaly silné, zabrání úbytku kostní hmoty a zlepšuje také kvalitu spánku. Velmi vhodné jsou plavání, svižná chůze nebo jóga.

DENIS DRAHOŠ
Českobudějovický deník
http://ceskobudejovicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.