Mám artritidu nebo artrózu?

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos.net

Dotaz: Jaký je rozdíl mezi revmatoidní artritidou a artrózou?

Obě tyto nemoci postihují klouby, ale jejich podstata je odlišná. Revmatoidní artritida je závažné zánětlivé autoimunitní onemocnění a na rozdíl od artrózy (degenerativní nemoci kloubů) jde o chorobu systémovou. To znamená, že postihuje celý organismus.

Je pro ni typické postižení drobných kloubů rukou a nohou. Neléčený zánět kloubní výstelky vede k nevratnému poškození chrupavky i přilehlé kosti a tím ke ztrátě funkce kloubu.

Naproti tomu u artrózy se nejedná o zánět, ale o degeneraci kostní chrupavky.

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos.net

 

1 komentář

  1. Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zdali moje problémy s bolestí kloubů a páteře jsou spíše artrotickeho nebo revmatickeho původu.Dle trh. mám těžké degenerativni změny na prstech obou rukou. Dále mám již asi půl roku neustále otekly a bolestivý palec u pravé ruky. Současně mám i změny na bederní a hrudní páteři. L3 obratel posunuty cca o 5 mm.Nestabilita obratlů. Asi před 3měsíci mě navíc začalo bolet i levé rameno. V současnosti již mám omezený pohyb ramene. Léčím se na revmatologii již několik let. Při laboratorních vyšetřeních mám již asi dva roky zvýšenou sedimentaci. Lékařka mi tvrdí, že to nic neznamená a s bolestí kloubů na rukách se musím naučit žít. Už mám problém i něco nakrajet. Prý mám mít ruce v teple.Je mi 54let.
    Mám tedy pouze artrozu, jak tvrdí revmatolog, nebo se může jednat i o revmatoidni artritidu.
    Děkuji za odpověď
    MARIE

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.